85 четения

Трус от 2,8 по Рихтер разлюля в събота Стражица

След 31 години градът отново си спомни за унищожителното земетресение

Почти 31 години след унищожителното земетресение, при което бяха разрушени хиляди къщи и животът на цяла една община се преобърна и тръгна надолу, Стражица отново беше изправена на нокти. В събота в 16,19 ч. земята под краката на стражичани отново страховито се разлюля и предизвика паника сред голяма част от населението. Земният трус е бил с магнитуд от 2,8 по скалата на Рихтер. Според Европейския сеизмологичен център, епицентърът му е бил на 2 км под земята, на 6 км югоизточно от Стражица. Според Геофизичния институт на БАН пък епицентърът е бил само на 600 метра под земята в района на селата Ново градище и Мирово.

Част от временните дървени къщички, в които стражичани прекарали зимата на 1986 г., а и години след това.
Част от временните дървени къщички, в които стражичани прекарали зимата на 1986 г., а и години след това.

Хората в Стражица не крият, че са били доста изплашени от разлюлялата се земя и веднага са напуснали жилищата си. След спирането на труса някои, страхувайки се от нов, повторен трус, са побързали да съберат малко дрехи и провизии в сакове и чанти и са прекарали до късно през нощта в готовност за евакуация при нов трус. Това е второто земетресение в района на Стражица през тази година, след като в първите дни на месец януари трус с магнитуд от 4,2 разлюля града и околностите. Някои от местните дори смятат да поискат от ръководството на общината да направи курбан и водосвет, за да няма никога повече подобни природни катаклизми.

Опустошителното земетресение, разрушило над 15 хил. жилищни и обществени сгради, е регистрирано в Стражица на 7 декември 1986 г. в 16,17 часа. Жертви, за щастие, няма, но са ранени 80 човека, а 80% от жилищата на хората стават необитаеми. Всъщност малцина си спомнят, че то било предшествано от едно по-леко, което според местния фотограф Николай Христов „подготвило” повечето паянтови постройки за рухване. „Повечето от къщите тогава са строени, без да се спазват никакви норми за безопасност при земни трусове. Стените са изграждани от големи тухли батали, а противоземетръсни шайби изобщо липсвали. Това допринася за тяхното разрушаване”, твърди Николай. След земетресението в Стражица и селата са докарани 7000 фургона и са построени 700 дървени къщички, в които някои от бедстващите прекарват не дни и месеци, а цели десетилетия. За преодоляване на щетите от земния трус държавата отпуска колосалната за времето сума от 1 млрд. лв., а отделно още 7 млн. са събрани от дарения на хората от цяла България. По стара българска традиция обаче голяма част от средствата са присвоени и така на практика до падането на комунизма през 1989 г. от предвидените за построяване 2000 къщи реално са изградени едва 368.

Днес, 30 години по-късно, щетите от земетресението в Стражица са преодолени. Един от останалите „паметници” от онова време е сградата на бившата градска художествена галерия в центъра, която все още носи белезите на разрушителния земен трус. Повече са останалите полуразрушени и порутени сгради по селата. На 7 декември 2010 г., в деня на 24-годишнината от земетресението, върху сградата на бившия АПК в центъра на Стражица е поставен макет на изкривен часовник, чиито стрелки показват 16,17 ч., времето, което стражичани никога няма да забравят.

Иван ПЪРВАНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!