10 четения

Археолози откриха древно ателие за производство на каменни съдове в Израел

Израелски археолози откриха руини от рядко ателие, което датира отпреди около 2000 години и е било използвано за производство на каменни съдове, предаде Франс прес.
„Руините са открити случайно при изкопни работи във връзка с построяването на път близо до Рейнех, северно от Назарет в Израел“, заяви ръководителят на екипа Йонатан Адлер. Обектът е бил едновременно кариера и ателие, в което се произвеждали чаши и кани. Занаятчии изваждали от земните недра каменни късове, на които придавали форма на чаши. След това каменните чаши били забивани вертикално надолу във варовик, преди да бъде дооформен външният им вид. На обекта археолозите попаднали само на няколко останки от подобни чаши, но затова пък открили много „цилиндри“ от варовик, оформени при забиването на чашите.
Каменните съдове са характерни за периода от средата на 1-ви век пр. Христа до средата на 2-ри век. Евреите ползвали каменни съдове, защото се смятало, че камъкът е материал, който никога не може да стане нечист, поясни Адлер.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *