61 четения

Над 500 тона мед добиха пчеларите в региона, китайски и украински внос подбива цените

Заради европейското субсидиране пчеларството се превърна в успешен бизнес

 

ВНОСЪТ НА МЕД ОТ СТРАНИ КАТО КИТАЙ И УКРАЙНА УДАРИ ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ МЕД. Въпреки че родният продукт е един от най-качествените според редица изследвания на различни лаборатории в Европа, страната ни масово внася продукция отвън на по-ниска цена. Чуждият мед се купува на цени от порядъка на 1 – 1,5 евро, което прави българската продукция неконкурентна.

„Тази година ЕС разреши голяма квота за внос на мед в Украйна и тъй като там инфлацията е голяма, за нашите търговци това се оказа изгодно и у нас се внесе голямо количество мед. Като се добави и китайкият, внесен чрез други държави, това на практика подби изкупната цена на българския мед, от което загубиха производителите”, разказа Тодор Найденов, който е председател на Областния пчеларски съвет и потомствен пчелар. Разказва, че тази година търговците първоначално предложили атрактивни цени на производителите от порядъка на 10 лв. за биомед от акация и 7 лв. за конвенционален акациев мед. Липовият е съответно – 7,50 за биопроизведения и 5,50 лв. за конвенционалния, а букетът върви съответно 7,00 лв. и 4,50 – 5,00 лв. В момента обаче производителите отчитат слаба активност от страна на търговците и продукцията отлежава при пчеларите. Надеждите са в следващите месеци да се засилят интересът и изкупуването на меда, от който най-много страната ни изнася за Германия, разказа още Тодор Найденов. Допълва, че годишният принос от опрашването на пчелите в България е около 2 млрд. лв., а 2/3 от храните, които консумираме, също са в резултат от работата на насекомите. Това е невидимият принос на пчелите и пчеларите, които в същото време се оказват незащитени от страна на държавата. Крупните арендатори и по-малките земеделски производители продължават да пръскат с препарати без предупреждение, което води до повишена смъртност сред пчелните семейства. Не по-малък проблем е и засяването на т. нар. монокултури в определени райони, които дават прашец и нектар само 15 – 20 дни в годината и след това тези райони стават „мъртви” за пчелите, обричайки ги на глад.

Изминалата зима също не пощади пчеларите. Продължителното застудяване и ниските температури попречиха на пчелите да се преместват в кошера към питите с мед, за да се хранят, и много семейства загинаха. В някои райони в областта смъртността достигна до 70 – 80%, като почти няма незасегнат пчелин. Голямата смъртност при пчелите се отрази и върху крайните резултати и по-малко продукция, тъй като производителите трябваше да вложат ресурси за възстановяване на щетите.

 

НАД 500 ТОНА МЕД СА ДОБИВИТЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ В РЕГИОНА

 

Това е равносметката за тази година. В момента над 1500 души в областта се занимават с пчеларство, а пчелните семейства достигат около 50 000. Само допреди 10 – 15 години техният брой бе около 30 000, но интересът към пчеларството през последните години става все по-голям, което нарежда Великотърновска област сред водещите в страната със силно развито пчеларство. Преобладават пчелините с 50 – 100 кошера, а най-големите производители имат между 200 и 300 кошера.

„Заради европейското субсидиране пчеларството се превърна в успешен семеен бизнес и с него започнаха да се занимават много млади хора. Регионът е благоприятен, тъй като имаме както балканска стокова продукция, така и от полето, която като количество е по-голяма. А балканските райони са благоприятни за развиване на биологично пчеларство”, разказа още Тодор Найденов. Допълва, че Великотърновска област е пионер в биопчеларството, след като през 2000 г. местната организация изпълнява проект „Благоприятна перспектива”, в който залагат на биологичното пчеларство, което тогава все още е слабо познато. В резултат на активната си работа са забелязани от американска фондация, която обявява конкурс за обучение. Той е спечелен от френска органзиация и така шестима пчелари от областта заминават да се обучават във Франция. Веднага след това в Еленския балкан 20 души започват да прилагат технологията за биологично отглеждане на пчели, а днес сертифицираните производители в региона са над 50. Изискванията за биопроизводителите е пчелините да са разположени в екологично чист регион, без интензивно селско стопанство, да не се използва захар, антибиотици и други добавки, а контролът на продукцията е много стриктен и се извършва от сертифицирани организации.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Над 500 тона мед добиха пчеларите в региона, китайски и украински внос подбива цените

  • 23.08.2017 в 11:58
    Permalink

    Материалът е преписан дословно от публикация във вестник „Труд“ от миналата седмица. Това не е журналистика, а плагиатство! Безобразие!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!