150 четения

Строят 10 хотела, ханове и къщи за гости във В. Търново, глезим туристите със спа и гледки

„Болярско село“ с инвестиция от над 2 млн. откриват идната пролет в Арбанаси, завършват и „Резидънс Света гора“

 

10 НОВИ ХОТЕЛА, НЯКОИ ОТ КОИТО СА ИСТИНСКИ СПА БИЖУТА, И КЪЩИ ЗА ГОСТИ СЕ ПРАВЯТ В МОМЕНТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А СТРОИТЕЛСТВОТО НА МЕСТА ЗА ТУРИСТИ БЕЛЕЖИ ИСТИНСКИ БУМ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ. Нов момент е възраждането на хановете в болярския град, каквито в миналото, малко след Освобождението, е имало над 70. Една от перлите в местната туристическа индустрия е изграждащото се в момента „Болярско село“ на бизнесмена Красен Маслянков. В него са инвестирани над 2 млн. лв. „Планираме да отворим през пролетта и вече сме в заключителна фаза. Ще предложим доста екстри на гостите си, защото слабост на местния туристически продукт е как да задържим туристите повече от ден и да им е интересно“, коментира той. Комплексът се намира в най-южната точка на Арбанаси, точно срещу крепостта Царевец. Подземен паркинг, панорамни барове и спа центрове, както и 30 стаи ще включва „селото“, чиято архитектура е характерна за Арбанаси.

ДВОЙНО РАЗШИРЕНИЕ СЪЩО С ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ И ПАНОРАМЕН СПА ЦЕНТЪР ЗАВЪРШВА В СЪСЕДСТВО СОБСТВЕНИКЪТ НА „СЕВАСТОКРАТОР“ Стефан Дойчев. Практически той допълва сегашния си хотел с две нови сгради, които са разположени терасовидно. В плановете му влиза и разширение на неговия градски хотел „Алегро“, който се намира в сърцето на Велико Търново, и по проекта там също вече се работи.

Догодина се завършва и петзвездният „Резидънс Света гора“. Това е вторият петзвезден хотел в района след бившата резиденция на Тодор Живков в Арбанаси, която е от същата категория. Луксозни стаи, спа център, външни басейни и дори казино ще има там. Хотел „Царевец“ също се разширява. Собственикът е купил две съседни сгради и на тяхно място прави разширение, предвижда се и надстройка на хотела, която да обедини новото строителство.

СТАРИННИЯ „ЙОНОВ ХАН“ ПЪК ВЪЗСТАНОВЯВА НАШУМЕЛИЯТ АМЕРИКАНСКИ МУЛТИМИЛИОНЕР Едмънд Бек. Той вече реконструира друг култов хан – „Хаджи Николи“. Йоновият се намира в началото на ул. „Опълченска“ и в миналото е посрещал гости от всички краища на света. Г-н Бек разкри пред „Борба“, че го планува с многоетажен паркинг и 20 стаи, а на върха на сградата ще има голяма панорамна площадка, разкриваща перфектна и некомерсиална гледка към крепостите Трапезица и Царевец. Съвсем скоро започва и реконструкцията на бившия хотел „Царъ Борисъ“, който ще запази името си като уважение към българската и местната история. Обектът също е на Едмънд Бек и вече има одобрени проекти от Института за недвижимо културно наследство. Мултимилионерът ще участва и в предстоящия търг за Старата поща на Самоводската чаршия, която също ще превърне в хотел.

НЯКОЛКО ГОЛЕМИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ СА ПРЕД ЗАВЪРШВАНЕ във всички части на града. По същество те също представляват хотели от по-ниска категория. Една от големите в момента се прави на ул. „Стефан Стамболов“, а друга е пред откриване в началото на ул. „България“. С новите хотели в района легловата база, която към момента е над 6 хил. места, ще се увеличи значително. Официално в община Велико Търново хотелите са близо 200.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка: авторът

2 коментара за “Строят 10 хотела, ханове и къщи за гости във В. Търново, глезим туристите със спа и гледки

 • 22.08.2017 в 11:37
  Permalink

  Tolkova beton sa izlyali vurhu Arbanashkite hulmove, i pak izglezhda porednata nedodyalunost.

  Отговор
 • 22.08.2017 в 15:36
  Permalink

  Ако всички тия предприемачи, ударят едно рамо на общината, да се оправи инфраструктурата, ще е много добре, всеки иска да печели, но не е лошо и малко да даде първо !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!