134 четения

15 кг шаран измъкна майстор от водите на „Кална кория“

Западняци мятат въдици за белуга, есетра и трофейни риби край Велико Търново

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СЕ УТВЪРЖДАВА И КАТО ДЕСТИНАЦИЯ ЗА РИБОЛОВЕН ТУРИЗЪМ след обновлението на два големи местни водоема. Чужденци и българи от всички краища на страната идват, за да опитат късмета си на езеро „Света гора“ и язовир „Кална кория“, един от най-модерните в страната, където бутикови екземпляри амур, толстолоб, шаран, сом и т.н. привличат любителите въдичари. Отскоро езерото край областния център е зарибено с редките за нашите географски райони есетра и белуга, а някои от рибите са по над 25 кг. По общо мнение двата водоема са сред от най-добре поддържаните в страната, а преживяванията край тях са истинска наслада за опитните и не чак толкова опитни риболовци.

Един от най-едрите шарани наскоро е измъкнал от „Кална кория“ опитният въдичар Николай Михайлов. Рибата е „паднала жертва“ след близо едночасова борба. Още при удара майсторът й усеща, че наистина става дума за огромен екземпляр. След като го измъква и слага на кантара –

Мирослав Найденов (вляво) и Илиян Драгановски се радват на добър улов
Мирослав Найденов (вляво) и Илиян Драгановски се радват на добър улов

ахва. Устройството отчита 15 кг. „Имаме доста едри риби, специално сме пуснали и огромни трофейни екземпляри. Уловените над 3 кг се пускат обратно за развъждане. 15-килограмовият шаран бе хванат на царевица“, разказва Мирослав Найденов – главен отговорник на язовира

„Кална кория“ е само на двайсетина километра от областния център, в самия край на границата на Великотърновска област. Водоемът е арендован за 20 години и е смятан за един от най-модерните у нас. Край него има даже безжичен интернет и пълно осветление за любителите на нощния риболов. Според проучванията водата от подземна река, която го захранва, отива и до Мусинската пещера, а оттам до Никополис ад Иструм.

ЕЗЕРОТО „СВЕТА ГОРА“ Е ДРУГИЯТ МАСОВО ПОСЕЩАВАН ОТ БЪЛГАРИ И ЧУЖДЕНЦИ ВОДОЕМ.

Амбициозният проект за него е на компанията „Света гора – Велико Търново“. Водоемът е нает за период от 10 години от съсобственика на сладкарската компания „Престиж“ Антон Танев. Според бизнесплана тук се реализира инвестиция от над 120 хил. лв. и се отварят 12 работни места.

riba2На по-късен етап край водата ще се оформят къмпинг, лятно кино и дискотека.

Утвърдено притегателно място за  риболовци от цялата страна е и язовир „Александър Стамболийски“, както и местните реки Янтра и Росица.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “15 кг шаран измъкна майстор от водите на „Кална кория“

  • 22.08.2017 в 14:55
    Permalink

    Язовир „Кална кория“ изобщо не е в Търновско, камо ли пък край Велико Търново! Той е в Севлиевско, респ. Габровска област! Гледайте картите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!