80 четения

Бизнесмен дава воденица срещу правото да изгради многоетажен паркинг

Константин Костадинов: „Искам 500 кв. метра пустеещ терен за 4-етажен паркинг в старата част, давам 200-годишната сграда за музей“

ИСКАНЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЪРВИЯ МНОГОЕТАЖЕН ПАРКИНГ ВЪРХУ ПУСТЕЕЩ ОБЩИНСКИ ИМОТ В СТАРАТА ЧАСТ НА В. ТЪРНОВО С ПЛОЩ ОТ 500 КВ. МЕТРА Е ВНЕСЪЛ БИЗНЕСМЕНЪТ КОНСТАНТИН КОСТАДИНОВ. Срещу терена, собственост на кметството, той е готов да й отстъпи дела си във воденицата в Леденик, в която е съсобственик с общината. В плановете на местната администрация пък са обектът да стане музей и атракция подобно на мелницата в Боженци, за което даже има все още неизпълнено решение на Общинския съвет отпреди 10 г.

Тогава по предложение на общинската администрация е взето решение за прекратяване на съсобствеността. По неизвестни причини и досега то не е изпълнено. Междувременно през 2009 година обектът е предоставен за безвъзмездно ползване за срок от 10 години на „Сдружение за Леденик“, което не се грижи за воденицата. „Идеята на кмета Даниел Панов е да се пусне отново мелницата, която да работи и като туристически обект. Подобно нещо може да се види само в Боженци. Нашата още може да работи и хората да наблюдават целия процес и да си мелят брашно. В Леденик ще се развива туризмът. Жив и здрав е и дългогодишният леденишки мелничар бай Митьо, който може да демонстрира как се прави всичко“, разказа кметът на селото Антон Кръстев.

200-годишната воденица се намира в южната част на селото, а до нея са изградени вада и перило. Изцяло са запазени механизмите, осите, турбината и дори камъните, с които се стрива зърното. Основната движеща сила е водата, а воденицата е била ремонтирана по личното настояване на Пенчо Кубадински заедно с прочутата кула на Шемши бей, която е в съседство. С кончината на бившия кмет на Велико Търново Драгни Драгнев, който стоеше начело на „Сдружение за Леденик“, мелницата обаче е изоставена и пустееше през последните години.

„ОТДАВНА ПЛАНУВАМ ДА НАПРАВЯ МНОГОЕТАЖНА СГРАДА, КОЯТО ДА СЕ ПОЛЗВА САМО ЗА АВТОМОБИЛИ. Правил съм проучвания и се оказва, че на терена, който е точно до игрищата на Хуманитарна гимназия, може да се изгради такъв до 4 етажа. Знаете, че паркирането е основен проблем в града, и моето виждане е, че именно подобни обекти имат смисъл и бъдеще“, коментира Костадинов. Бизнесменът, който е познат и като СДС функционер от миналото, иска просто да се изпълни решението на местния парламент за прекратяване на съсобственост и да се заменят двата имота.

А след като стане едноличен собственик на мелницата и инфраструктурата към нея, общината може да кандидатства по мярка 122 за финансиране изграждането на етнографски комплекс, който да се оформи заедно с кулата, която е в близост.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Бизнесмен дава воденица срещу правото да изгради многоетажен паркинг

 • 23.08.2017 в 15:01
  Permalink

  мярка 122 „Подобряване икономическата стойност на горите“
  по програма „Развитие на селските райони“
  Търново май не участва в тази програма.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 17:09
  Permalink

  Кон за кокошка! Вече имаме подобен срамен прецедент за боровата гора заменена за част от мазе…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!