93 четения

ВКС потвърди доживотната присъда на Петко Стрелеца

Тричленен състав на Върховния касационен съд с решение от 21 август потвърди доживотната присъда на Петко Петков от Лясковец, която бе постановена от Окръжния съд във Велико Търново и след това оставена в сила и от апелативната инстанция в старата столица. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото пред ВКС е образувано по жалби на Петко Стрелеца и защитата му срещу решение на Апелативен съд – Велико Търново, с искане за неговата отмяна и връщане на делото за ново разглеждане, както и за определяне на по-леко наказание.

Петко Петков бе изправен на подсъдимата скамейка след кървавата драма на 14 март 2014 г. в Лясковец, когато барети атакуваха жилището му, за да приберат незаконните му оръжия. Той обаче се бе барикадирал в апартамента си и при опит на спецполицаите да влязат в дома му откри огън срещу тях и уби командоса Емил Шарков.

Освен доживотен затвор без замяна, който да изтърпи при първоначален специален режим, Петко Петков е осъден още да плати по 100 000 лева на всеки от гражданските ищци – съпругата, дъщерята и на майката на Емил Шарков, 80 000 лева на бащата на убития командос, както и 10 000 лева на един от пострадалите полицаи. Въпросните суми ведно със законната лихва от 14 март 2014 г. представляват обезщетения за претърпените от ищците неимуществени вреди вследствие на престъплението.

Петко Петков е осъден да заплати и направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814,95 лева по сметката на Великотърновска окръжна прокуратура, направените по съдебното производство разноски в размер на 3297,31 лева по сметка на Окръжен съд Велико Търново, държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лева.

Н. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “ВКС потвърди доживотната присъда на Петко Стрелеца

  • 23.08.2017 в 16:16
    Permalink

    Една от най-неподготвените и слаби акции на СОБТ. Самочуствието и пиар акциите водят до тези резултати.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *