39 четения

Девет групи от България, Сърбия и Беларус идват за „Миндя рок фест“

9 РОК ГРУПИ И ЧИТАЛИЩНИЯТ ХОР „ВЕСЕЛИНА” ЩЕ СЕ КАЧАТ НА СЦЕНАТА НА „МИНДЯ РОК ФЕСТ“, който тази година ще се проведе за девети път. Най-популярното рок събитие в страната е на 25 и 26 август.

По традиция фестивалът започва с изпълнение на местната фолклорна група „Веселина“ и с речта на кмета, която обикновено е посветена на международното рок положение.

След това на сцената ще се качат музикантите от Old Guns и Soda Acoustic. „Това е една група с две формации – акустична и голяма банда, и ни гостуват за първи път. Веднага след тях ще свирят колегите от Delta Roosters, „Мискините“, които се събраха след няколкогодишна раздяла, и гостите от Сърбия – група Cotton Pickers“, представя участниците в първата вечер основният двигател и душата на фестивала проф. Евгений Дайнов.

В събота вечерта започва с изпълнение на група „Рестарт“ и продължава с „Магистри“, които са музикалните домакини на феста и където свири самият професор по политология. Blues Traffic и музикантите от Беларус, които идват за втори път – Double Bit, също са в събота. Тогава е и участието на талисмана на „Миндя рок фест“ Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“. Тази година прочутият музикант идва с разширения състав на групата си, в която е включил още музиканти и певици.

Три са обособените лагери, в които има място за палатки, кемпери и всякакви временни заслони, обясни Евгений Дайнов. Самият той приема в къщата си поне 20 души, които по традиция и вече по навик отсядат в двора му, докато трае фестивалът. От няколко дни Миндя вече се пука по шевовете от гости и почитатели на рок фестивала. Тези, които не желаят да нощуват на палатки, са препълнили хотелите в Елена, обясняват организаторите. „Миндя рок фест“ остава най-големият подобен фестивал в България, в който и участниците, и публиката влизат в селото, без да заплащат такса. „Започнахме го преди девет години с едни 2000 лв., които бяха някак случайно попаднали в ръцете на двама англичани – Ана и Томас, най-старите заселници в селото. Тогава успяхме да доведем три групи. Втората година направихме фестивала като реванш на английската общност. Третата стана, защото цяло зима рокаджии ме убеждаваха, че няма как да се откажа. И аз бях принуден да направя още едно издание. После атаката продължи и така до днес“, разказва историята на фестивала проф. Дайнов. После признава, че в началото бабите яко се стреснали от силната музика и огромното нещо, което заема площада им. Днес вече всички в селото обичат блус и рок, приемат с отворени обятия гости от цялата страна и знаят, че огромното нещо е сцена.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Девет групи от България, Сърбия и Беларус идват за „Миндя рок фест“

  • 23.08.2017 в 19:53
    Permalink

    ще бъде гоолям Рок-фест…аслъ като английските групи

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!