30 четения

Гражданите ще решат да има ли лъв пред паметника на В. Левски

Масивна скулптура на лъв ще бъде поставена пред паметника на Васил Левски във Велико Търново. Така ще бъде подобрена архитектурната среда край монумента на Дякона, плануват от кметството.

От вчера временно на постамента е разположен макет на бъдещата фигура. Моделът на лъва ще даде възможност за събиране на мнения и за обсъждане на новата визия на градската среда край паметника.

Коментарите и предложенията относно размерите на фигурата, пространствената й ориентация и цялостния вид ще бъдат анализирани и според общественото мнение проектът на архитект Лъчезар Лалев и проф. Константин Денев ще бъде допълнен и при необходимост коригиран.

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

23 коментара за “Гражданите ще решат да има ли лъв пред паметника на В. Левски

 • 22.08.2017 в 19:07
  Permalink

  Няма смисъл .
  Сега в учебниците нали пише че Левски бил заловен от турската полиция защото не спазвал закона. Утре ще пише че Левски е терорист защото е водил подривна дейност на законната власт която е била много справедлива и толерантна.
  По робско племе едва ли има друго!

  Наистина смятам, че по добре да се сложи нещо по реално, нещо което да показва що за народ сме.
  Примерно – една ограда, символ на оградата която не е прескочил.
  Или един гарван – символ на гарвана който единствен е приствал на обесването на Левски, защото българи не е имало.
  За какво да е лъв, като сме овчи народ?

  Отговор
 • 22.08.2017 в 19:17
  Permalink

  Какъв е тоя вук там? Дано не са давани пари за това чудо… По-добре шадраван като то

  Отговор
 • 23.08.2017 в 9:36
  Permalink

  Хубаво е да има лъв,но тоя абстракния не се връзва изобщо с цялата визия на композицията!

  Отговор
 • 23.08.2017 в 10:10
  Permalink

  Левски е реалистична фигура от историята ни и всичко свързано с него трябва да е такова!Няма как някой да приеме скулптура или каквото там ще го наречете да е толкова трудно разбираемо и нереалистично,че взирайки се да не виждате смисъла и идеята в това нещо.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 13:35
  Permalink

  Изобщо не му е мястото там. И каква е връзката между Апостола и този Грозен лъв?

  Отговор
 • 23.08.2017 в 14:30
  Permalink

  Получила се е исторически вярна ирония – Левски окован, а лъвът (символ на българската държавност) кротко полегнал като безпризорно куче, сит и доволен…. със зареян в обратна посока поглед.
  Композиция чудо.
  Най-доброто, което един глупак може да прави е да не прави нищо.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 14:43
  Permalink

  Първо да попитам „уважаемите“ проф. и арх. това книжно творение в коя детска градина го правиха. Това какво наподобява – лъв, тигър, котка, маймуна или друго? И ако за тая глупава идея са дадени пари от общината просто ум да ти зайде. Идеята за няколко стъпала пред паметника е добра. Останалото е глупост, защото тоя паметник от паметник на Дякона Левски ще се превърна в зоо паметник на „лъва“. И ще се раздвои фокуса върху паметника на Левски. Всички знаем думата Левски, че идва от лъв, но не сме толкова прости, че да ни го напомнят някои като сложат твоя книжен звяр там. А и да беше поне красив и да прилича на нещо, а то… И за стъпалата и паветата. Стъпалата ще се превърнат в прекрасно място за сядане на гражданите, туристите и наркоманите нощем. А вместо изкуствени бели китайски павета трябва да се сложи български мрамор или гранит. И не е4 лошо да има и една чешмичка до стъпалата. Прости идеи, но вечни. Като мрамора и гранита. И като чешмата. Мислете госдпода „проф“ и „арх“. Елементарно е.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 15:05
  Permalink

  Идеята да има лъв ми харесва! Винаги съм смятала, че ще е подходящо да има лъв там и че товя място, на коетп е сложен е точно, като че етрябвало да има лъв там, но дп сега нямаше. НО НЕ ми харесва въобще макета на ‘лъв’. Това е прекалено модернистичен и нереален модел на лъв. НЕ отива на паметника и е подигравка с Дякона! Сложете лъв, като на съдебната палата в София, или като на останалите български паметници- тържествен, силен, борбен!

  Отговор
  • 23.08.2017 в 18:17
   Permalink

   Тези стъпала, и този постамент се направиха точно за да има там скулптура на лъв. Преди години бяха сложили някакво подобие на лъв и след като го махнаха, хората забравиха, и дълго време никой не обръщаше внимание на празния постамент. Лъв трябва да има, но не така грозен, какъвто е макета.
   Трябва да се направи и продължение на стъпалата до паметника.

   Отговор
 • 23.08.2017 в 15:06
  Permalink

  Ако има излишни пари в общинската хазна използвайте ги за нещо разумно!Фигурата на Левски е достатъчно въздействаща.Стига с тази грандоманщина!

  Отговор
 • 23.08.2017 в 16:14
  Permalink

  Браво пак някой ще ,,УСВОИ“ / ОТКРАДНЕ / ЕДНИ ПАРИ М…А МУ

  Отговор
 • 23.08.2017 в 17:10
  Permalink

  Ама това лъв ли е? А Аз помислих че са натрупани кашони. То бива бива абстрактно мислене ама и бивол за курбан не бива. На кого ще поднасяме цветя, на това чучело или на Левски, това нещо направо отклонява вниманието от паметника. Като има по-вечко пари, направете улиците на Картала например, вървим по търкалящи се камани, ама Вие не знаете какво е да ти влезе камъче в обувката и се силите да харчите пари за загрозяване на това което отдавна е направена и възприето от населението. Повтарям, това грозилище ще отклони вниманието на миновачите и изобщо от Левски. Ако целта Ви е да скриете паметника на Левски Уцелили Сте грозилището, докато върви човек ще се чуди какво е това, вместо да погледне Левски и да му отдаде почит защото, волю неволю това се получава, когато мина от там. Ако го сложите ще продължите, ще утвърдите тенденцията за заличаване на паметта БЪЛГАРСКА НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 17:32
  Permalink

  Мегаломанията е заразна, явно е прихваната от макетата !

  Отговор
 • 23.08.2017 в 18:39
  Permalink

  Това ми напомня за бившата св..ня Румен Рашев ! Направи чешмички в центъра за близо 400 000лв ,купи светофари за кръговото кръстовище преди Пишмана за 240 000лв ,които не бяха използвани и премахнати ,и т.н и т.н. ! Питам,това „лай..но“ за колко пари е и кой реши,че ще е емблематично творение за гражданите на Търново???

  Отговор
 • 23.08.2017 в 19:13
  Permalink

  Левски е достатъчно ГОЛЯМ, за да се нуждае от допълнителни символи. А сам Апостолът е казал: Сам съм, други няма! Хубавият гранитен блок, на който се мъдри макетът на лъв, е място да слагаме цвете за Васил Кунчев.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 19:14
  Permalink

  Коментарите и предложенията относно размерите на фигурата, пространствената й ориентация и цялостния вид ще бъдат анализирани и според общественото мнение проектът на архитект Лъчезар Лалев и проф. Константин Денев ще бъде допълнен и при необходимост коригиран………….. Ама заглавието казва, че ние ще решим ДАЛИ ДА ГО ИМА изобщо! Нали преди 10 години го отхвърлихме? Защо пак напъни?

  Отговор
 • 23.08.2017 в 19:48
  Permalink

  Хора, стига глупости!

  Къде сте виждали паметник върху паметника.

  Левски си е Левски, лъвът си е лъв, ама заедно просто не вървят. Просто не правете поредната глупост за трошене на пари.

  Ако искате нещо реаранжирайте пространството за да му се придаде повече акцент на Левски, че малко се губи, но дотам.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 21:07
  Permalink

  Прехвърлете отпуснатите пари към ремонта на църквата Св. Св. Константин и Елена или благоустрояването на църквата св. Спас…

  Отговор
 • 23.08.2017 в 22:53
  Permalink

  Колко Ви платиха, за прокарването на тази идея …..

  Отговор
 • 23.08.2017 в 23:13
  Permalink

  Това е смешно. Някакви слепени винкели… определено ще стане майтапчийска атракция. Паметникът по-горе я го види някой, я не…

  Отговор
 • 24.08.2017 в 1:10
  Permalink

  Мислех да пиша нещо но, написаното от „моят коментар“ изразява изцяло това, което мисля. Благодаря!
  Скоро си бях в България, един съсед ме попита
  – “ защо избягахте“
  – “ не сме избягали , изгониха ни“ отвърнах аз.

  Отговор
 • 24.08.2017 в 10:06
  Permalink

  Въпросът Ви е да има ли Лъв или не? Мненията на Търновци са , че ненужно е паметник до ПАМЕТНИКА, и в никакъв случай тази пародия на лъв. Горд съм съм със моите съграждани. И понеже фундамента е изграден предлагам на него да се монтира мраморна колона/ бял мрамор/ с чашка горе и вечният огън който ще символизира ,че найстина ВАСИЛ ЛЕВСКИ е вечен в сърцата на В.Търновци.

  Отговор
 • 31.08.2018 в 14:39
  Permalink

  Паметникът на Левски е дело на един голям български скулптор и сега,някой некадърник е решил да го скрие.Ех,невежество…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!