19 четения

Обновената интернет страница на Националната здравна каса с полезна информация за пациентите

Вече може да проверяваме онлайн насрочените хоспитализации в страницата на НЗОК. Услугата е нова и е достъпна за всички здравноосигурени пациенти, а записаните в листата в цялата страна са общо 3025 души. Чакащите 37 пациенти от областта за планов прием в търновската болница са с неврологични проблеми, доброкачествени новообразувания, урологични и чернодробни заболявания и други, които не изискват спешен прием и се насрочват в удобно за лекаря и пациента време. Новата услуга дава информация освен за датата на приема и номера на клиничната пътека, по която ще бъдат лекувани болните, както и техните инициали.

За разлика от големите лечебни заведения в страната, за които се чака с месеци и дори години, болните от региона ще бъдат хоспитализирани в рамките на няколко седмици. Най-далечната дата за хоспитализация е за началото на септември. Докато в лечебниците в Шумен, Русе, Пещера, Пловдив и София, пациенти ще чакат да бъдат приети доста по-късно. Любопитен факт е, че у нас най-голям е броят на чакащите за прием в Университетската болница в Плевен, за която са записани 430 души.

На обновената интернет страница на НЗОК гражданите могат да намерят също полезна информация за общопрактикуващите лекари, специалисти, зъболекари, изследвания, болници, аптеки, лекарства и здравноосигурителни книжки. Пациентите могат да проверят сами кои лекарства се заплащат от Здравната каса, както и да задават онлайн въпросите си към експертите. Може да се провери също и здравното си досие, като за целта е необходим електронен подпис или уникален код за достъп, който се получава срещу документ за самоличност в РЗОК. Чрез здравното досие всеки сам може да следи информацията за смяната на личен лекар от 2000 г. досега, лабораторните изследвания, посещенията при специалист, лечението в болница, ако има такова, както и денталния си статус.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!