43 четения

Стягат шести карвинг фестивал в община Лясковец

Кулинарните празници ще са в Джулюница и Козаревец

ШЕСТИ КАРВИНГ ФЕСТИВАЛ ПОДГОТВЯТ ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ. Традиционният есенен фестивал включва няколко типични за Лясковско празници. Тази година са две местата, където ще се проведат кулинарните празници – Джулюница и Козаревец, а датите са 27 август и 10 септември. Дните на кулинарното изкуство се наложиха трайно в календара на Община Лясковец и са резултат от успешно провеждащия се карвинг фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“, който протича за шести път на територията на Лясковска община. Неизменни участници в него са домакини, майсторки кулинарки, самодейки, деца и млади хора, които през годините показаха, че са истински пазители на традициите в родното си място.

Млади и стари ще се съберат отново в Джулюница за Деветото издание на националния фестивал „Пъстра трапеза”, което ще се проведе на 27 август в централния парк в селото. Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където ще сготвят прословутата кокоша чорба. Седмото издание на кулинарния празник козаревчани ще открият на 10 септември в 10,00 часа в читалищния парк, а към обяд ще бъде избран майсторът на най-вкусната кокоша чорба.

На 27 август – неделя, в Джулюница отново гости и участници ще станат свидетели на красивите български трапези, на песенни изпълнения, танци и разнообразие от етнощандове. Тази година заедно с националния фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница” ще протече и празникът на лютеницата. Той също е част от карвинг фестивала и за шести път протичат и изявите, свързани с него – конкурсът „Най-вкусна домашна лютеница” и демонстративно приготвяне на лютеница от миналогодишния победител в съревнованието. Своята рецепта и правото да свари пред всички лютеница тази година се падна на председателя на пенсионерския лясковски съюз Калина Цацова.

Близо до тавата й домакините от джулюнското читалище и пенсионерския клуб също ще предложат на гостите на фестивала домашна лютеница от джулюнски домати, ще къкри и тенджера с пилешка супа, ще бъдат изпържени и много мекици.

В специална шатра ще се събират бурканчетата с домашна лютеница, които ще участват в тазгодишния конкурс. Професионалното жури, което ще опитва и оценява и гозбите по щандовете, ще даде своята оценка и на лютениците и ще излъчи победител. Първенецът, избран от комисията, ще има правото да свари публично своята лютеница в следващото издание на празника догодина.

След приключване на конкурса и обявяването на призьорите ще бъдат изядени както пилешката супа, така и приготвената на място лютеница. Ще бъдат обявени и резултатите по категории за различните ястия, участвали във фестивала „Пъстра трапеза”. Докато комисията дегустира ястия и лютеници, на откритата сцена в парка на Джулюница богата фолклорна програма ще поднесат самодейци от читалищата и пенсионерските клубове на общината ни и гости от еленското село Палици, а младият народен певец Петър Кирилов е поканен като гост-изпълнител на празника.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!