68 четения

Закриват, сливат и преобразуват училища в областта заради липсата на деца

ДВЕ УЧИЛИЩА ЩЕ БЪДАТ ЗАКРИТИ, ДВЕ СЛЕТИ В ЕДНО И ОЩЕ ДВЕ ПРЕОБРАЗУВАНИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Липсата на деца е една от причините са за част от промените в училищната мрежа. Другата причина е променената държавна политика спрямо помощните училища.

ОСНОВНИТЕ УЧИЛИЩА В СТРАХИЛОВО И ГОРСКО НОВО СЕЛО НЯМА ДА ОТВОРЯТ ВРАТИ НА 15 СЕПТЕМВРИ. И двете са съществували прекалено дълго на ръба на оцеляването си. Липсата на достатъчно ученици в тях води до нисък бюджет и оттам невъзможност училищата да се издържат, коментира началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

В Горна Оряховица е другата сериозна промяна. Там две училища се сливат в едно. Професионалната гимназия по селско стопанство в Боруш се влива в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“. Гимназията в Боруш е тема на дискусии от миналата година, когато експерти от Регионалното управление на образованието направиха няколко проверки в училището, при които стана ясно, че няма ученици в класните стаи. При първото посещение на експертите учениците са били 28, няколко месеца по-късно – само 11. Тогава проверяващите пратиха писмо до общината в Горна Оряховица с имената на 33 момчета и момичета, които са записани в дневна форма на обучение, но не са били в час по времето на нито една от проверките.

След още няколко съвместни проверки на общината и инспектората сагата с училището в Боруш стигна до Общинския съвет. Според предоставената тогава справка става ясно, че тази година в училището би трябвало да се обучават 150 ученици в дневна, задочна и самостоятелна форма. Но от тях на училище ходят едва 25%. Въпреки констатациите от проверките и съмненията за фиктивно обучение, училището няма да бъде закрито, а присъединено, което според съветниците е по-леката реформа.

В УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА В ОБЛАСТТА ВЕЧЕ ИМА И ЕДНО ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ – ТОВА В ДЖУЛЮНИЦА. Според новия закон за предучилищно и училищно възпитание в това школо ще учат ученици от 1-ви до 10-и клас. Там тази година трябва да бъде направена една паралелка с прием след завършено основно образование. При излизането на третото класиране учениците за нея бяха крайно недостатъчни, но паралелката остана. „За да дадем шанс на училището, ще дофинансираме тази паралелка. Училището има шанс до началото на септември да намери още ученици, но колкото и да са децата, няма да зачеркнем паралелката“, категорична е инж. Личева.

ПОМОЩНОТО УЧИЛИЩЕ „СВ. ТЕОДОСИЙ ТЪРНОВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПОМОЩНОТО УЧИЛИЩЕ В НОВО СЕЛО СТАВАТ ЦЕНТРОВЕ ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА. Новият статут е съгласно заповед на образователното министерство. Децата ще посещават общообразователните училища, а в извънучебно време развитието им ще се подпомага в тези центрове. Оcвeн oбpaзoвaниe тe щe пpeдocтaвят и дeйнocти кaтo peхaбилитaция, диaгнocтичнa, кopeкциoннa и тepaпeвтичнa paбoтa, пeдaгoгичecкa и пcихoлoгичecкa пoдкpeпa, включитeлнo зa ceмeйcтвaтa нa yчeницитe. Промяната засяга около 100 деца в двете помощни училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!