146 четения

Започна изграждането на вилна зона край Дебелец

Нов път и природата отпушиха строителството в местността Под баира

НОВО ПАНОРАМНО МЯСТО С ПРЕКРАСНА ГЛЕДКА КЪМ СТАРА ПЛАНИНА, ЗАОБИКОЛЕНО ОТ БОРОВИ ГОРИ И ЧИСТА ПРИРОДА, Е НАПЪТ ДА ЗАСЕНЧИ ПРЕЗАСТРОЕНОТО ВЕЧЕ СЕЛО АРБАНАСИ. Интересът към терена е голям и това логично покачва цените на имотите тук, като вече се строят и първите луксозни къщи. Няколко проекта за вили и самостоятелни къщи вече се реализират в местността Под баира, която се намира над Дебелец, видя наш екип на място вчера. Районът бе определен за този вид строителство с Общия устройствен план на община Велико Търново. Той е близо 350 дка и вече се усвоява. За това допринесе и изграждането на прекия път между Велико Търново и Дебелец. Неколцина собственици на имоти са направили за своя сметка и други подходи, които вече се застилат с настилка.

В района вече има над 20 проекта за луксозни къщи тип вила, или „втори дом“, които са одобрени в строителната дирекция на община Велико Търново. Към тях има басейни, барбекюта и големи паркови зони. Според брокери именно това ще е следващият строителен хит, защото цената на земята е в пъти по-евтина от тази в старата столица, а условията са като тези, които има в Арбанаси.

ТУК Е ПОЗВОЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ДО 3 ЕТАЖА И СЕ ОДОБРЯВАТ ПРОЕКТИ С ПО-МАЛКА ПЛЪТНОСТ И голям процент озеленяване – над 40%. Желаещите да инвестират са много, защото местата в другите популярни вилни зони наоколо и особено Леденик, Малки чифлик, Пушево и т.н. са вече изчерпани. Наскоро тук софийска компания е закупила над 20 дка, които ще застроява с кокетни къщи. Местността Под баира е наречена така, защото е разположена буквално южно под ската, който разделя Дебелец от Велико Търново. Местните се гордеят с природата и панорамата, която се разкрива от тази висока точка на юг. Цялата територия е заобиколена от борови гори, които правят въздуха чист. От кметството са категорични, че при застрояването ще се следват стриктно наложените предварително правила, за да се запази този красив район от „строителни безумия“ с огромна височина, каквито вече има на други места.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

2 коментара за “Започна изграждането на вилна зона край Дебелец

 • 24.08.2017 в 20:45
  Permalink

  Крайно време беше.. След като В. Търново не предлага реални възможности за строителство на еднофамилни жилища, нормално е околните селища да поемат тази нужда….

  Отговор
 • 27.08.2017 в 8:35
  Permalink

  Преди години един хубавец излъга хората да му продадат бившите си лозя, че щял да прави овощни градини. Вече е станал милионер

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!