9 четения

Здравната каса уверява: „Всички онкоболни без значение на ръст и тегло ще бъдат лекувани“

ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ЛЕКУВАНИ И НЯМА ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА. В това уверяват от Здравната каса, която изпрати писмо до Комисията по здравеопазване и социални дейности във Велико Търново. Писмото е във връзка с изпратеното запитване от председателя на комисията към местния парламент д-р Николен Стойнов по повод депозирано писмо от д-р Мария Рачева – управител на Комплексния онкологичен център. В него д-р Рачева настоява за прецизиране на текстовете в Националния рамков договор за 2017 г., според който бяха въведени средностатистически ръст и тегло за онкоболните пациенти – за мъжете средно 81 кг и ръст 175 см, а жените 67 кг и 163 см. Това породи опасения сред лекари и пациенти, че тези, които не попадат в посочените критерии, ще останат без лечение.

В отговора от касата уточняват, че договорените с Българския лекарски съюз условия „създават предпоставки за допълнителен контрол на прилагането на лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания, а не за тяхното незаплащане в случай на надвишаване на определеното количество на база максимална месечна доза за средностатистически ръст и тегло”.

От НЗОК припомнят, че противотуморните лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение при злокачествени тумори и хематологични заболявания, се прилагат по назначените схеми, а пациентите се приемат във времеви график, определен от завеждащия клиниката или отделението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!