61 четения

Млади търновци обиколиха със стар мерцедес девет държави в Европа

Галина и Андрей догодина смятат да ходят в… Африка

 

СЪС СВОЯ РЕТРО АВТОМОБИЛ, КОЙТО СА КРЪСТИЛИ „МЕРКЕЛ“, двама млади търновци обиколиха Европа и се завърнаха живи и здрави в старата столица. 25-годишната Галина и 30-годишният Андрей изминаха над 10 000 км с мерцедес от 1979 година. Те поеха на приключение из Европа на 27 юли и се завърнаха на 20 август. Мерцедесът, който се оказва, че е изминал над милион километри, те намират в интернет за 2500 лева. Старата кола, която е била „герой“ и във филма „Непобедимите“, успяла да превози търсачите на силни усещания през 9 държави и 30 града.

Галя и Анди тръгват с един сак дрехи, завивки и естествено, малко инструменти и вода. Храна взимат от магазините ,бани и тоалетни има на повечето бензиностанции. Спират да спят единствено на осветени паркинги или бензиностанции, карат по неплатени пътища. Гориво зареждат извън магистралата, защото е доста по-евтино. Много хора заглеждат колата, поздравяват българите и се снимат с тях. Полицейски патрул ги спира за проверка в Германия и униформените били удивени на километража на „Меркел“, след което пожелават на търновци лек път.

ПО ПЪТЯ СА ИМАЛИ ДРЕБНИ ПРЕМЕЖДИЯ с автомобила. В една от държавите на бензиностанция вместо нафта им сипват бензин, но въпреки това двигателят издържал. На друго място свършил бензинът и Андрей трябвало да върви пеша за гориво, но и при това изпитание двамата се справили успешно.

Сред най-прекрасните им изживявания са обиколките им в Прага, Париж, Барселона, Верона и много други градове.

„Около самата Айфелова кула беше пълно с ромки, една от тях се приближи към нас. Беше с позлатени зъби. Веднага започна да проси уж за болни деца. Голяма цигания в този уж изискан град. Ако трябва да го опиша с три думи от това, което видях – просяци, мръсотия и търговия. Но нищо от това не му пречи да е най-скъпият град, в който сме били. За жалост, имах големи очаквания, но уви. Това, което си струваше, беше гледката от Айфеловата кула и катакомбите“, споделя без притеснение 25-годишната Галина Павлова.

Посетили и така наречения НАЙ-ОПАСЕН ПЪТ НА СВЕТА – КАМИНО ДЕЛ РЕЙ в Испания. До него отново се стигало по красив планински път с безкрайно много завои. Оставили колата на паркинга и срещу 1.55 евро на човек автобус ги закарал на 2 км до върха. За тяхно учудване нямало голяма опашка, въпреки че в интернет пишело да запазваш билети за няколко месеца напред. След кратък инструктаж им дали каски и поели по пътеката с дължина 5 км. Разочароващо за любителите на адреналина било, че нямало и помен от опасен път, защото всичко било добре обезопасено.

В Маранело – градът на „Ферари“, естествено, първо отишли в музея. Срещу 16 евро човек може да разгледа доста голяма колекция от „кончета”. Някои модели били изключително редки и скъпи. Имало изложени цели двигатели, както и отделни части от тях в различните етапи на изработка, цели автомобили от глина, от голи купета до напълно завършени. Цял етаж е посветен на купите и наградите във „Формула 1“ заедно с колекция от болиди. В музея разполагат и с професионални симулатори на F1, на които всеки желаещ може да покара. И за финал има марков магазин, където могат да се закупят всякакви сувенири.

ТУК АНДРЕЙ СБЪДВА ГОЛЯМАТА СИ МЕЧТА – тестдрайв на ферари и да седне зад волана на 458 Italia. Търновецът си избрал 60 минути шофиране по планински път с високоскоростна отсечка. Преживяването било невероятно, а таксата – най-добре похарчените пари!

На 18 август към 16 часа двамата пътешественици вече са на пристанището в Бари. Успяват да се качат на кораб, пътуването трябвало да трае 9 ч., но било цели 12. Рано сутринта към 5 часа на 20 август си били вкъщи. Галя и Анди казват, че са доволни от приключението, в което са успели да изминат повече от 10 000 км с 40-годишна кола, при това успешно.

„Дай боже да имаме време и средства, да стегнем „Меркел“ и догодина да отидем с тази кола в… Африка“, с усмивка приключват своя разказ двамата търновци.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!