524 четения

Правят нов пазар в „Картала“ по модел на софийските хали и с паркинг за 130 автомобила

Фирма „Стима“ вдига 10-етажен блок върху бивш военен имот

 

НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ПРОЕКТА ЗА ОБЩЕСТВЕНООБСЛУЖВАЩИ СГРАДИ СА В РАЗЛИЧНИ ЕТАПИ НА РЕАЛИЗИЦАИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, а изграждането им вади строителството от застоя през последните години.

Един от интересните проекти предвижда изграждането на 10-етажна сграда на мястото на неоползотворен терен на бившия КЕЧ (Квартирно-експлоатационни части) във Велико Търново. Инвеститор е една от най-големите строителни компании в региона – „Стима“, потвърди за „Борба“ нейният собственик инж. Стоян Стоянов. Подобна сграда в града не е правена от времето на соца. Силуетът й ще бъде равен с този на високия блок на ул. „Димитър Буйнозов“ в съседство, който се намира точно под КАТ, разкри предприемачът. Той поясни още,че има одобрен подробен устройствен план за начинанието още преди 5 години, но е изчаквал. Паралелно с това бизнесменът стартира и друг проект на свободните бивши военни имоти в близост. Той включва изграждането на голям жилищен комплекс с паркове и детски площадки, както и подземни паркинги. В него ще има близо 100 апартамента, които ще се правят на няколко етапа.

ГОЛЯМ ПАЗАР ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ по модел на софийските хали започна да прави в кв. „Картала“ предприемачът Хилендар Тодоров. Към него ще има и голям паркинг с подземна и надземна част за повече от 130 автомобила. „Концепцията е сходна с тази на софийските хали – освен плодове и зеленчуци тук ще има и множество ателиета за услуги, офиси за плащане на вода, телефон, ток, занаятчийски ателиета и т.н. Идеята е хората, без да губят време, да получават всичко, което им е необходимо като стоки и услуги“, разкрива той. Комплексът ще включва и жилищна част и се реализира на два етапа, като след крайния ще има над 20 хил. кв. метра разгъната площ. Допреди няколко години в района имаше своеобразно гето, но вече е смятан за един от най-привлекателните за живеене.

ЗАВЪРШЕН Е И ПЪРВИЯТ ЕТАП НА ЕДИН ОТ НАЙ-КОКЕТНИТЕ И УДОБНИ КОМПЛЕКСИ – жк „КАРТАЛА“. Прави го младият предприемач Красимир Милков. Инвестицията му е за почти 7 млн. лв. Вече са готови и няколко от 6-етажните сгради, от които градът и всички забележителности наоколо се виждат като на длан. Тук ще има 150 апартамента, зони за отдих и почивка, детски площадки, малка детска градина, заведения и офиси.

С. МАРИНОВ

19 коментара за “Правят нов пазар в „Картала“ по модел на софийските хали и с паркинг за 130 автомобила

 • 24.08.2017 в 7:56
  Permalink

  Засега е гола поляна всичкото, ще видим след колко години ще стане по-красиво.

  Отговор
 • 24.08.2017 в 8:48
  Permalink

  Докога ще се презастроява този град ??? Толкова ли не може да се разшири в западна посока примерно, кому е нужно това наблъскване , толкова спокоен квартал беше Картала, а сега …

  Отговор
  • 24.08.2017 в 9:07
   Permalink

   мдаа, спомням си го преди 10-на години беше тихо и спокойно с не много хора, а сега е пълна селяния особено с това бианко..

   Отговор
   • 24.08.2017 в 14:01
    Permalink

    Да, беше много тихо и спокойно място… Нямаше магазини, нямаше аптеки, нямаше бензиностанции и автомивки, нямаше заведения, нямаше паркове, нямаше църква, нямаше хубави къщи, а само соц. кооперации, около които селяните си садяха домати и краставици и си вариха компоти на спокойствие, а до тях мирно и кротко си живееха циганите от бараките… А сега какво – дошли са някакви инвеститори и строители, изгониха добрите цигани, развалиха ни селската идилия и искат да ни правят граждани….

   • 24.08.2017 в 18:38
    Permalink

    Tam na Biankuto samo s rezervatzia staa…Eiiiii….smeh , pot i kiselo ama reserve..begai legaiii

   • 24.08.2017 в 21:22
    Permalink

    Абе нека се развива града, квартала, но тва не значи да се застрои всяка свободна празнина, крайно време е нови квартали да се направят, нови, планирани предварително, а не да се претъпкват сегашните !

 • 24.08.2017 в 11:05
  Permalink

  Стана страшно гето „Картала“ а ла мизерното ни Черноморие. А само колко семеен квартал беше преди 20 години…

  Отговор
 • 24.08.2017 в 12:04
  Permalink

  Явно ще се застроява, докато купувачите на апартаменти не проумеят, че да живееш във висок блок в презастроен квартал е дъното на социалната стълбичка, независимо колко луксозно си обзавел апартамента си.
  А най-голямата урбанистична варварщина е смесване на ниско (заварено) и високо (ново) строителство. После ще се чудите защо нормалните хора напускат Търново, а на тяхно място идват полудиви ЕВ, ЕН и ОВ.

  Отговор
 • 24.08.2017 в 13:11
  Permalink

  Градът постепенно се превръща в бетонна площадка. Това ще го направи непривлекателен. Освен това става и пълна селяния.

  Отговор
 • 24.08.2017 в 13:40
  Permalink

  Отдавна фирма „Илстрой“ построи комплекса „Слънчев дом“ на мястото на КЕЧ. А това, което ще строи „Стима“, не е на терена на КЕЧ.

  Отговор
  • 28.08.2017 в 11:24
   Permalink

   „Слънчев дом“ на ИлСтрой е построен на мястото на бившата школа за шофьори 😉

   Отговор
 • 24.08.2017 в 14:08
  Permalink

  Ако имаше малко далновидност в общината,то мястото където сега ще е кауфлънда можеше да стане административен център с община,структури и т.н. с един голям паркинг/подземен /и за всички щеше да е удобно,и би имало логика града да се разраства на запад.Сега с този център в единия край на града са много дебелансирани нещата и всеки гледа да строй на макс.10 минути с кола оттам.Нали ако някой построи и друг пък се излъже да купи,всеки ще му се смее ,че живее в Момин сбор.

  Отговор
  • 24.08.2017 в 14:35
   Permalink

   За град като Велико Търново си трябва Каулфанд.

   Отговор
 • 24.08.2017 в 14:38
  Permalink

  Кмете, имайте малко срам! До кога ще се презастроява този град?! До кога ще се излива бетон все по-нагъсто и все по-нагъсто. Кому е нужен един грозен, бетонен град?! Оставете града да диша, работете малко в полза на обществото , а не само в полза на инвеститорите, даващи комисионни.
  И само за информация на журналистите – отдавна новините за ново строителство не са хубави новини в Търново.

  Отговор
 • 24.08.2017 в 15:25
  Permalink

  Разходете се из гетото „Слънчев дом“ да видите за каква варварщина иде реч..

  Отговор
 • 24.08.2017 в 16:40
  Permalink

  Понеже Картала е супер . То за това ще има и пазар , нищо че хората от ул.Петко Тодоров които имат гаражи на северната страна и блока които се намира зад нея улица могат нормално да достигнат до блока и гаражите си. Това е нормално за 21век така, че и пазара ще е от този тип?!

  Отговор
 • 24.08.2017 в 20:41
  Permalink

  Шефа на „Стима“Стоян Стоянов не е инженер, а строителен техник; Не го обиждайте човека, че то да си инженер или архитект е вече обидно…

  Отговор
 • 27.08.2017 в 20:21
  Permalink

  Закривайте града и да се знае че вече за нищо не става !
  Правете нов град и това е 🙂
  То по зле от това има ли накъде?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *