Куклите на Мария Робова обраха наградите в конкурса на Международния панаир на занаятите

ТРЕТО МЯСТО ОТ КОНКУРСА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ ВЪВ ВАРНА СПЕЧЕЛИ С КОМПОЗИЦИЯТА СИ ОТ КУКЛИ МАРИЯ РОБЕВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Майсторката участва в състезанието за втори път и отново влезе в челната тройка. Девет кукли, които играят хоро, представлява композицията на Мария. Всички кукли са направени ръчно и от естествени материали, което е и запазената марка на горнооряховчанката. В конкурса тя участвала в раздел „Сувенири“ и се представила с два експоната. И двете й кукли успели да влязат сред 15-те най-добри експоната в състезанието.

„Веднъж гласува публиката, след това своя глас дават журналистите, които отразяват панаира, и накрая думата си казва и журито. Всеки от нас има право да участва с по три сувенира и аз избрах да покажа там композицията „Хоро“ и кукла, която съм нарекла „Болярка“, казва Мария.

Болярката й безапелационно спечелила първото място на публиката, но журито избрало да класира в призовата тройка композицията. Мария е категорична, че повече се радва на признанието на публиката, но и на факта, че е единственият участник, на когото и двете творби са избрани в първите 15 след различните гласувания.

78 творби на майстори от цялата страна са участвали в категорията „Сувенири“. Освен от Мария областта ни е била представена и от търновската майсторка от Самоводската чаршия Боряна Мочева. Боряна е показала чаша, облечена в кожа, и нейният сувенир също е влязъл в 15-те най-добри експоната на панаира.

2 thoughts on “Куклите на Мария Робова обраха наградите в конкурса на Международния панаир на занаятите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.