64 четения

Стажант във В. Търново убеди петима британски студенти, че България не е страна от Третия свят

Младите хора бяха един месец в социалните институции в старата столица по програма, реализирана от Мирела Великова

 

ПЕТИМА БРИТАНСКИ СТУДЕНТИ БЯХА НА СТАЖ В СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ПРОГРАМА, СЪЗДАДЕНА И РЕАЛИЗИРАНА ОТ МИРЕЛА ВЕЛИКОВА. Младите хора останаха един месец в старата столица, за да натрупат опит, който ще им помогне да си намерят работа в сферата, когато завършат обучението си в университета. „Стажът в програмата на университетите във Великобритания е препоръчителен и носи точки и дивиденти, когато след това започнем да търсим работа. Този опит влиза в CV-то и е важен, защото, че си завършил университет е ясно, но всеки работодател иска да наеме опитен служител. Освен това доброволчеството също носи привилегии, затова тези мои колеги, а и аз самата също доброволствах, реализирахме тази практика точно по този начин – на доброволни начала“, разказва Мирела, която е родена в Русе, но е избрала да живее и да работи във Велико Търново.

Миналото лято Мирела тръгнала да си търси стаж и разбрала колко трудна мисия е това. Вузът, в който учи, не й осигурява места за практика, така че младата българка трябвало съвсем сама да намери къде да започне да трупа опит. Така попаднала на компания, която праща британски студенти на стаж в Шри Ланка. „Аз не заминах, защото предпочитам да направя стажа си тук, в България, във Велико Търново. Видях обаче как е структурирана програмата им и реших, че мога да направя сама такава и да доведа колеги в старата българска столица“, обяснява момичето.

Мирела се върнала във Велико Търново и се срещнала с декана на Философския факултет проф. Даниела Тасевска, за да й представи идеята си. Проф. Тасевска, противно на очакванията на Мирела, веднага казала „да“ и така младата българка сключила тригодишен договор с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. След това се срещнала със зам.-кмета Ганчо Карабаджаков, с тогавашната шефка на социалната дирекция Росица Димитрова, които също протегнали ръка на идеята. И така Рейчъл Мейсън от Англия, Шей Адетунджи от Уелс, Андрей Визитело от Румъния, които учат психология в Англия, Роузи Леонард, която учи в Уелс, и търновецът Теодор Тасевски, който също е студент в Лондонски вуз, се озоваха това лято във В. Търново.

С ВСИЧКИ ВИДОВЕ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ СА СЕ ЗАПОЗНАЛИ БРИТАНСКИТЕ СТУДЕНТИ. Успели са да видят как са устроени защитените жилища на територията на общината, старческия дом, влезли са дори в затвора и в затворническото общежитие. „Навсякъде ни посрещнаха сърдечно, разговаряха с нас, отговориха на всички въпроси, което е нетипично за Англия например. Затова съм убедена, че тази стажантска програма догодина ще доведе тук още студенти. А това е полезно за всички страни – за бъдещите психолози, каквито сме ние всички, за възрастните хора, за децата, за общината“, казва Мирела. Когато пристигнали във Велико Търново, младите психолози донесли пет торби с играчки и всички те остават за децата в старата столица. Като дарение остават тук и играчките, които Мирела и колегите й правиха вчера с възрастните дами в старческия дом.

„Искам да се върна във Велико Търново и тук да имам своя практика. Обичам го този град и ми харесва да наблюдавам как се променя и как се променя отношението на чужденците, когато дойдат тук. Защото в началото колегите ми си мислеха, че идват в страна от Третия свят, като Шри Ланка, не знаеха нищо за България. Сега си тръгват и знаят, че България е прекрасна държава, видяха и морето, и планината – всичко. Учиха в нашия университет, правиха психопрофили, грижиха се за възрастни и за деца“, допълва Мирела.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Стажант във В. Търново убеди петима британски студенти, че България не е страна от Третия свят

  • 25.08.2017 в 13:17
    Permalink

    …като ги убеди,че е от четвъртия свят…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!