160 четения

Трима полицаи в Балван пазят близо 5000 души в 9 села от престъпници

Шефът на участъка Бончо Гайдаров, Петър Петров и Николай Йорданов имат две коли, но едната е в ремонт

 

ТРИМА ПОЛИЦАИ В УЧАСТЪКА В БАЛВАН БОРЯТ БАНДИТИ В 9 СЕЛА С БЛИЗО 5000 ДУШИ. По регистър в Балван, Шемшево, Леденик, Пушево, Ветринци, Буковец, Емен, Момин сбор и Ново село живеят 4100 жители. През лятото обаче хората се увеличават с поне още 1000, когато гурбетчиите се завръщат в отпуск. В момента в Леденик например вместо 400 души са 860 с върналите се от Германия, Холандия и Белгия за лятото, отчита началникът на участъка старши инспектор Бончо Гайдаров. Служителите на МВР имат 8  камери в Балван, пет  от които действат в реално време,а другите три са скрити.

СГОВОРНАТА ДРУЖИНА ОТ МВР ОБАЧЕ ПРИЗНАВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА се справи без кмета Недьо Георгиев, който е бивш полицай от кариерата и управлява селото първи мандат. Той и полицаите признават още, че имат пълна подкрепа от общината във В. Търново и благодетелката Благовеста Факирова, която от години неуморно работи за сдружението „Св. Иван Рилски“. „С полицията работим заедно и си помагаме взаимно. Заради това в Балван почти няма престъпления. Много помага за превенцията и създаденият Център за превенция и спорт на младежта. Тук има фитнесзала, две зали за тенис на маса и занимания за децата, които така не мислят за бели“, казва кметът Недьо Георгиев.

 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА ТРИМАТА ПАЗИТЕЛИ

 

НАЧАЛНИКЪТ БОНЧО ГАЙДАРОВ Е НА 54 Г. И Е ТУК ОТ ТРИ ГОДИНИ. Преди това работеше в Икономическа полиция и ловеше големите риби. Служи на МВР 25 години, а преди това е бил военен на високи длъжности. Казва, че най-много труд е хвърлил в разкриване на далаверите на Южния пътен възел в старата столица, но не знае дали историята е стигнала до съда. Седемте години в армията са го научили на ред и дисциплина, които неизменно остават за цял живот и винаги му помагат. По Закона за МВР той е пенсионер, но смята, че още има какво да даде на хората, и заради това работи в участъка в Балван. Хобито му е голяма овощна градина в Беляковец, където това лято не е успял да обере кайсиите, сините сливи и другите дръвчета, натежели от плод. Има внук от дъщеря си, а синът му от години е в Шотландия, където е в компютърния бранш.

ИНСПЕКТОР ПЕТЪР ПЕТРОВ СЪЩО Е БИЛ ВОЕНЕН. Сега отговаря за Ново село, Балван, Емен и Ветринци. Той е на 40 г. и от три години е в Балван. Бивш инструктор по стрелба, а този спорт и досега му е хоби. Според него престъпленията в неговите села са обикновено от гастрольори, които влизат в празни къщи. Ловили са дори апаши от Пловдив, които шетат наоколо. Казва още, че има само по една кражба на година в село. Тези, които обикновено нарушавали обществения ред, от години са на гурбет и когато се връщат в отпуск, са цивилизовани, богати и не създават проблеми.

34-ГОДИШНИЯТ МЛАДШИ ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ се грижи за 6 села – Шемшево, Леденик, Балван, Момин сбор, Буковец и Пушево. Като цяло двамата униформени работят по съответния сигнал, който стигне до тях, когато са на дежурство. В поверените им села си имат приемни дни и часове, а кметовете държат постоянна връзка с тях. Телефоните им пък са известни на всички, които ги искат.

„…Аз искам да благодаря на колегите и обществото за помощта ,която дават за моето малко момче, което е болно. Не мога да пропусна тази възможност и чрез в. „Борба“ да изкажа своята безкрайна благодарност за подкрепата“, каза Николай Йорданов. Въпреки проблема вкъщи, той не излиза в отпуск и не спира за лови бандити. На него и на участъка се дължи фактът, че бе разкрит шофьора, който прегази сирака Йоан и избяга. Същата неделя Николай е работил и по друг случай – млад мъж се прибира от нощна смяна във Ветринци и оставя колата си отключена пред дома си. През това време две момчета от интерната в Керека са успели да избягат и влизат в селото да търсят плячка. От колата вземат портфейла на собственика със 64 лв., документи и кредитни карти. После изчезват, но лицата им са засечени от камери на съседна къща. Полицейският инспектор успява да ги идентифицира в интерната по извадените снимки и Дениз и Ангел са намерени на гарата в Стара Загора с част от парите. Този уикенд работният ден на Николай бил 36 часа, казва той, но не се оплаква.

 

36 ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, 27 ВЕЧЕ СА РАЗКРИТИ

 

ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПО ЗАЯВИТЕЛСКИ МАТЕРИАЛИ престъпления в полицейския участък в Балван са 36. От тях 27 вече са разкрити, обяснява Бончо Гайдаров. Неразкритите са кражби от къщи, оставени без надзор от стопаните си. Един от обектите, които най-често са подложени на атаки от апаши и мародери, е екопътеката в Емен, която излиза чак край Мусина. Тя е опасна, защото в този район покритие няма нито един мобилен оператор. Така преди месеци лекарка с още две свои приятелки си счупила крака по време на прехода, но успели да се свържат с полицията едва към края на премеждието си. Много често гастрольори се опитват да пробутват наркотици, но винаги досега са били залавяни. Това се дължи на камерите, които дебнат непознати коли и хора в Балван. Другата превенция са ежеседмичните специализирани полицейски операции в деветте села. Другата инициатива, която успешно действа в Балван, е поставянето на датчици против пожари в домовете на самотни старци, което пък ще облекчи работата на огнеборците и всички останали ведомства.

В СЪЩАТА СГРАДА НА ПЛОЩАДА В БАЛВАН, КЪДЕТО СЕ НАМИРА ПОЛИЦЕЙСКИЯТ УЧАСТЪК, е и въпросният Център за превенция и спорт за младежи, който е един от първите в страната. Полицаите и кметът не могат да се нахвалят с неговата реална полза, а там от пет години работата е поверена на уредника Венка Станчева. Тя казва, че през лятото на ден идват до 27 деца, които сърфират в интернет, рисуват, спортуват, играят тенис и какво ли още не. Така полицията наистина е близо до обществото, защото чрез този център следи евентуалните лоши прояви, които, за щастие, се броят на пръсти.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!