99 четения

Търновският художник Христо Гелов превърна пожарна кула в Самоков в артинсталация

ИЗВЕСТНИЯТ ТЪРНОВСКИ ХУДОЖНИК ХРИСТО ГЕЛОВ ПРЕОБРАЗИ СТАРАТА ДЪРВЕНА ПОЖАРНА КУЛА В САМОКОВ В КИНЕТИЧНА АРТИНСТАЛАЦИЯ. Идейният проект е наречен „Дишай” и бе реализиран по време на III международен симпозиум по живопис и скулптура в града. Дървената кула бе променена с 280 детски вятърни въртележки, а куратор и ръководител на проекта е художничката Радостина Доганова.

„Инсталацията „Дишай” е вдъхновена от природата, това богатство, с което ние, хората, сме надарени и което е условие и гаранция за пълноценното ни развитие и съществуване.

Проектирана е за старата пожарникарска кула и е изпълнена в зелен цвят, символизиращ екология, растеж, свежест, живот и плодородие”, разказва Христо Гелов. И допълва, че използвайки 280-те детски въртележки, инсталацията има за цел да акцентира върху неразривната връзка на човека с природата.

Това не е първата съвместна работа на Христо Гелов и Радостина Доганова. В първото издание на симпозиума преди две години двамата направиха инсталация върху един от символите на Самоков – Голямата чешма, която преобразиха за около седмица в „Къща на водата”.

Христо Гелов е родом от Велико Търново, но повече от 25 години живее в Испания.

Сред най-известните му проекти там са цветните пешеходни пътеки в испанското градче Торелодонес, намиращо се близо до испанската столица Мадрид. Нестандартните зебри станаха известни в целия свят след публикуването им в сайта за изкуство, дизайн и фотография Bored Panda. Самите пътеки бяха преобразени с ярки зиг-заг форми, квадрати, ромбове, кръгове и линии и се радваха на голям интерес.

Творецът всяка година се връща в България, за да се види с близки и приятели и да реализира някои от проектите си. Миналата година направи мапинг шоу на фасадата на Изложбените зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. С него откри изложбата, в която представи свои проекти и творби на баща си Никола Гелов, който е сред основателите на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ и един от първите преподаватели в университета. Малко по-късно Хpиcтo Гeлoв успя да peaлизиpa и друга своя идея в града – apтинcтaлaция, наречена „Оpaнжeви кpъгoвe”, пускайки в река Янтpa 12 макета на спасителни пояси, оцветени в оранжево. Сред бъдещите му проекти за родния му град е създаването на интерактивна инсталация върху емблематична сграда, която се ражда като идея преди повече от две години.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *