168 четения

За 10 г. през дома за стари хора в Балван са минали 69 души, десетки от страната чакат за място

Веселка Иванова е шеф от откриването, благодетел построил параклис в двора, който ползва и селото

 

ЗА 10 ГОДИНИ ПРЕЗ ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА „СВ. ИВАН РИЛСКИ” В БАЛВАН СА МИНАЛИ 69 ДУШИ. Сега обитателите са 20, толкова е капацитетът на заведението, а чакащите са десетки от цялата страна. От откриването на дома през 2007 г. шеф е Веселка Иванова. Винаги усмихнатата стопанка е социален работник, бивш началник на службата в родния си град Елена. После станала търновска снаха. Като напуснала дирекцията в балканския град, си казала, че повече няма да е в социалната сфера, защото там хич не е лесно и социалните винаги са виновни. Човек обаче никога не трябва да казва никога, шегува се днес Веселка, защото не успяла да устои на предизвикателството да работи с възрастни хора в Балван и поела тази мисия.

ДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО НА ЮБИЛЕЯ НА ДОМА г-жа Иванова се чувства щастлива, защото вижда щастие в очите на обитателите на това заведение. Живее с техните радости и с техните болки и се радва на всичко, което те правят, за да се чувстват полезни в третата възраст. Оттук никой не си тръгва, освен към своя вечен дом. Имало само една дама от сферата на образованието, която си направила нещо като експеримент за отшелничество, но след това се прибрала при близките.

?????????????
?????????????

СЕГА НАЙ-МЛАДИЯТ ДОМУВАЩ Е НА 68 Г. НАЙ-ВЪЗРАСТЕН Е 95-ГОДИШНИЯТ ИВАН, а след него е 92-годишната баба Йорданка. Средната възраст е малко над 80 г., а хората плащат между 120 и 200 лева на месец или 70% от пенсията си. Живеят 7 мъже и 13 жени и може да се каже, че това е женско царство. Домът е държавен, като доставчик на социалната услуга е кметът на В. Търново.

Вътре условията са чудесни, менюто избират самите обитатели. Преди време те си събрали пари помежду си и си купили печка с вентилатор за 320 лева. Така започнало голямото кулинарно надпреварване кой какви баници и сладки може да направи. Жените се забавлявали, а денят минавал бързо и неусетно. Другата забава са курсовете по арттерапия, където се плетат терлици и се правят различни предмети за участие в изложения не само в областта, но и в страната. Хит са станали коледните играчки от филц на хората от този дом, които се предлагат и купуват като топъл хляб в парк „Марно поле“ в къщичките на общината по коледните празници. Хората правят и декупаж, а подготовката за тази Коледа вече е започнала.

„Миналата година разпродадохме накуп всички играчки и дори една майка изкупи 40 играчки за детската градина. Също така се харчат и терлиците и чорапите, които се плетат при нас”, казва Веселка Иванова. Тя прави още една равносметка за тези десет години – благодари на екипа си, който е издържал с нея, защото част от него не е успял да бъде и досега в дома. Причината е една – малко хора могат да работят в такива домове, защото трябва да са отдадени и с призвание.

ТУК ИМА ИНТЕРНЕТ И МНОГО ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА БОРАВЯТ С ФЕЙСБУК, НО ПРИСТРАСТЕНИ към сърфирането няма. Преди години имало двама с лаптопи, но те починали. За да се знае от обществото какво става в този дом, той има страница във фейса, където се качват снимки от всички събития, свързани с живота на хората. Последните са от миналата седмица, когато е било честването на юбилея заедно с още два в селото.

В двора на дома обикновен човек вдигнал преди 2 години параклис. БЛАГОДЕТЕЛЯТ Е РУМЕН АРНАУДОВ, КОЙТО ЖИВЕЕ В СОФИЯ, НО е родом от Балван, а брат му свири на акордеон в самодейна група в селото. Румен вече бил пенсионер и не е бизнесмен. Преди две години той обаче построил малкия параклис в двора на дома, до който има достъп цялото село и работи денонощно. В селото се носи слух, че който си пожелае нещо вътре, то винаги се сбъдва. В двора пък на хубавото време част от жените четат вестници и търсят новини за родния си край.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!