124 четения

„Миндя рок фест” събра шарени хора от цяла България

ХИПАРИ, БЛУСАРИ И РОКАДЖИИ, ХИЛЯДИ ШАРЕНИ ХОРА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА И ТОВА ЛЯТО В МИНДЯ, КЪДЕТО СЕ ПРОВЕДЕ ДЕВЕТИЯТ „МИНДЯ РОК ФЕСТ”. Девет групи, някои от които абсолютни дебютанти, други – вече традиционни участници, свириха авторска музика и вечни рок парчета.

Местният хор „Веселина” обаче продължава да има привилегията да открива фестивала и в петък вечерта дамите дадоха старт на събитието с няколко свои песни и с фолк версия на една от най-обичаните песни на Милена Славова, която също е била участник в „Миндя рок фест”.

Mindya rok fest (1)След това на сцената се качиха музикантите от русенската група Soda Acoustic, които идват в Миндя за първи път.

„Ние всъщност сме абсолютни дебютанти, защото никога досега не сме свирили на рок фестивал. „Миндя рок фест” е за нас бойно кръщене. Ние свирим най-вече в клубове, обаче това усещане – да виждаш хората, да усещаш ритъма на площада, е незаменимо ”, казва Росен Минчев, вокалистът на триото Soda Acoustic. Той свири заедно с двамата китаристи Диан Максимов и Евгени Марков. Тримата са избрали да се представят с българска музика и признават, че решението им се оказало изключително вярно. „Публиката ни се отблагодарява с много аплодисменти и с активно участие в концертите ни. Хората пеят с нас, знаят всяка дума на тези вечни песни на групи като „ФСБ“, „Сигнал”, „БТР”, „Щурците”, които и ние тримата обичаме”, казва още Росен.

Mindya rok fest (6)Веднага след тях на сцената излиза още една русенска група – Old Guns. После се редуват Delta Roosters, „Мискините“, които са се събрали след няколкогодишна раздяла, и гостите от Сърбия – група Cotton Pickers. В събота вечерта на сцената се качват Blues Traffic, „Дабъл БИТ” и две групи, които са вече традиция за фестивала – „Рестарт” и „Магистри”. Първата група е докторска, втората – професорска, и така ги знаят вече всички, които идват в малкото търновско селце.

„Магистри” се водят т. нар. „професорска“ група, макар сред всички музиканти само Евгений Дайнов да е професор. Те са домакините на феста откакто той съществува и точно на сцената в Миндя през последните години представят най-новите си песни. Един професионален музикант – Христо Намалиев – Нама, един професор по политология в лицето на Дайнов и всички останали любители музиканти свирят в „Магистри”. Юлиян Трайков, който иначе се занимава с реклама, е басистът. На ударните е Спартак Генев, най-известният български хипар. Всички имат магистърска степен по нещо и затова така и кръстили бандата си.

Mindya rok fest (7)Лекарите от „Рестарт” са един вид съседи, защото тяхното „родно” място е Къпиново. Преди три години за първи път се престрашили да прескочат до Миндя и оттогава са постоянни участници във фестивала. Групата винаги свири парчета на Led Zeppelin, защото всички – д-р Христо Хинков, Румен Бобошевски, арх. Пламен Михайлов – Китаеца и Марио Попниколов, са почитатели на тази банда. Четиримата мъже са заедно от няколко години, иначе някои от тях са приятели вече повече от 30 г. Събират се два пъти в седмицата в софийското мазе на д-р Хинков. През лятото репетират във фамилната му къща в Къпиново, където понякога си спретват частен рок фестивал.

Руснаците от „Дабъл БИТ” са чуждестранното участие във феста във втората му вечер. Те също идват за трети път. Идват от Беларус, където всеки от тях – Сергей Бухаров, Павел Перцев – баскитара, Миша Магуско – ударни, работи нещо доста по-различно от музиката – механика, инженерство и строителство. Само китаристът Андрей Ивашенко е професионален музикант.

Събота е и вечерта, в която свири талисманът на „Миндя рок фест“ Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“. Тази година прочутият музикант е тук с разширения състав на групата си, в която е включил още музиканти и певици.

ДОКАТО НА СЦЕНАТА СЕ РЕДУВАТ ГРУПИ С РАЗЛИЧНИ МУЗИКАЛНИ ПРИСТРАСТИЯ, ПРОСТРАНСТВОТО ОКОЛО СЦЕНАТА СЕ ПЪЛНИ С ВСЯКАКВИ ХОРА, ДОШЛИ ОТ ВСИЧКИ КРАИЩА НА БЪЛГАРИЯ. Все повече стават и децата, които танцуват пред сцената и имитират музикантите на нея.

„Има едно ядро от около 400 – 500 души, които идват тук всяка година от самото начало на фестивала. Вече се познаваме толкова добре, че и имената си научихме. Аз самият идвам тук с двете си деца. Едното го водя откакто беше на две, а дъщеря ми е почти на година, но не сме си и помисляли да тръгнем без нея”, казва Цецо Папазов. Той е едно от популярните лица на фестивала, познат е на всички в селото и признава, че се чувства като у дома си в Миндя.

Фотограф е на фестивала. А когато го няма фестивала, си работи в противопожарната защита, защото е бивш пожарникар. „Снимам, импровизирам, търся моментите. Всяка година гледам фестивала през обектива, преживявам го, защото иначе не можеш да го усетиш, и се убеждавам, че тук няма нито един случаен човек. Пазя вече 5000 снимки от фестивала, макар от тях сигурно 300 да са наистина качествени. Обаче всяка година правя поне три албума – единият от сцената, другият от това, което се случва през деня, и третият – от т.нар. лагер, където се събираме след концертите. Там идват почти всички групи и отново вадят китарите си. Представи си какво се случва!”, усмихва се Цецо.

Много лични причини довели Цецо в Миндя на първия фестивал. Останал сам и решил, че музиката може да му върне страстта към живота. И така се случило. Тук започнал да снима, да се забавлява, да открива нови приятели, с които тръгнал по други подобни фестивали. Така се запознал с любовта на живота си.

ОЩЕ ЕДИН ФОТОГРАФ НЕ ПРОПУСКА ФЕСТИВАЛА – НАЧО КАМЕНОВ. Той представя себе си като шашав човек, свободен хипар и нудист. Обаче България го знае като един от най-добрите фотографи на голо тяло.

„Аз съм хипар от малък. Моите родители бяха хипари и нудисти и от тях съм се научил, че голото тяло е изкуство, не е задължително да провокира сексуални емоции само. Израснал съм сред голи тела и виждам в тях само красота, форма. Представям си как ще я осветя, за да стане още по-добра тази форма, да стане пластика, скулптура. Обожавам ви вас, жените, като божествени творения. Няма грозна жена, от мен да го знаеш, и затова постоянно искам да показвам тази красота”, обяснява Начо, който се появява на площада в Миндя облечен в шарени дрехи. „Обаче не съм шарен човек само заради дрехите. Шарените хора се познават по душата, която си пада по свободата. А да си свободен човек, означава да живееш според правилата на свободата, а не според наложените рамки. Не се интересувам от чуждото мнение. За мен са важни хората, които обичам, да сме заедно и да ми е хубаво с тях”, категоричен е фотографът, който бърза да допълни, че в Миндя е винаги с двама от любимите си хора – Ники и Ани.

Те идват от София, ако са били там преди да започне фестивалът. Иначе също като Начо скитат по родните пътища и те като него, облечени в пъстри дрехи. Ани е известна с прякора си Катерицата и с това, че майстори гердани от различни синци. Във Фейсбук си има страница, която е нарекла „Шарена твар” и в която споделя с всички приятели работата си.

Ники Спиров бил този, който първи открил „Миндя рок фест”. „Евгений Дайнов ми е приятел. Но съм тук и заради музикантите, които също са ми приятели, приятели са и на двама ни. В тази музика е така – всички се познаваме и сме приятели”, обяснява Ники. После казва, че се обличат така шарено, защото животът им е такъв. „Хипи движението сега май не съществува или поне не такова, каквото е било в края на 60-те. Знам обаче, че герданите са традиция именно от хипи културата. Символ са на радостта от живота, на любовта и свободата. През лятото на 1967 г., останало в историята на човечеството като Лятото на любовта, хората в Сан Франциско са излизали на улицата и са си подарявали собственоръчно изработени гердани”, разказва Ани. Тя не прави точно така, подарява само на хората, които искрено харесват герданите й, за да е сигурна, че мънистата са попаднали при правилния човек.

С. БОЯНОВА

Един коментар за “„Миндя рок фест” събра шарени хора от цяла България

  • 28.08.2017 в 12:52
    Permalink

    Пияндето – „професор“ Женя Дайната пак излъга хората да дойдат на тая простотия…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *