Приключенската игра на Царевец „Тайната на 9-те ключа“ приключи, почва „Търновски легенди“

ПОВЕЧЕ ОТ 200 ПЪТИ СА РАЗГАДАНИ ВЕЧЕ СРЕДНОВЕКОВНИТЕ КРИМИНАЛНИ ЗАГАДКИ, С КОИТО ЕКИПЪТ НА „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ” ПРЕДСТАВЯ ПО ИНТЕРЕСЕН И НЕСТАНДАРТЕН НАЧИН ИСТОРИЧЕСКАТА КРЕПОСТ ЦАРЕВЕЦ. Играта, която стартира този туристически сезон, се нарича „Средновековни криминални загадки – Тайната на 9-те ключа“. Индивидуални туристи, групи и семейства са тръгвали по пътя на загадката, превръщат се в криминални детективи и търсят отговорите на въпроси, които предварително получават в книжка. Играта отнема около два часа, стига туристите да четат правилно условията и да хващат уловките, казва шефът на „Царевград Търнов” Борислав Йорданов. И допълва, че шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов и неговата съпруга Нелина Църова, която е директор на дирекцията по култура в общината също са играли и са успели да открият и да видят по нов начин кътчета и детайли на Царевец, за които не са знаели, че съществуват.

„Приключенците трябва да разкрият тайната на девет ключа. Справят се, ако мислят като детективи, правят дедуктивни заключения също като Великия царски примикюр, който е началникът на двореца и шеф на дворцовия протокол, който отговаря и за охраната на двореца, царя и неговото семейство. Всички, които успяват да открият и съберат деветте ключа, да намерят и нарисуват обектите, посочени в инструкцията, се връщат при нас, а ние сме началната точка на играта и получават награда”, разказва още Борислав Йорданов.

Идеята на играта е хората да се забавляват, да опознаят историята на Търново и Царевец по нестандартен и много атрактивен начин. Разработката е направена на основата на компютърните игри, но играчите играят на живо, а не с лаптопа си. Играта има уловки, но е написана така, че всички да стигнат до финала.

„ТЪРНОВСКИ ЛЕГЕНДИ” ЩЕ СЕ НАРИЧА СЛЕДВАЩАТА ИГРА, КОЯТО ЩЕ СТАРТИРА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ. Тя ще води участниците през улици във Велико Търново, малки ъгълчета, паметници на културата, които по принцип не са туристически маршрути. „Обаче точно тези места носят духа на Търновград, разказват легенди, предлагат прекрасни гледки, възможности за снимки. Играта е много подходяща за учениците, затова сме решили да я започнем около първия учебен ден. И там целта ни е същата – да дадем историческа информация по различен и нестандартен начин”, допълва г-н Йорданов, който казва и това, че за първите шест месеца туристическата агенция е натрупала печалба от 18 000 лв., което е ръст в сравнение със същия период на миналата година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *