300 четения

150 манджи по бабини рецепти се състезаваха във фестивала „Пъстра трапеза” в Джулюница

Лютеница, пилешка супа и мекици имаше за участници и гости

 

ПОВЕЧЕ ОТ 150 ОРИГИНАЛНИ ЯСТИЯ, ХАРАКТЕРНИ ЗА ЛЯСКОВСКИЯ КРАЙ И РЕГИОНА И НАПРАВЕНИ ПО БАБИНИ РЕЦЕПТИ, участваха в кулинарния конкурс, част от деветото издание на националния фестивал „Пъстра трапеза”, който се проведе в Джулюница. Девет кулинарни щанда бяха подредени в центъра на селото и на всички тях имаше гозби, баници, пити, сладкиши и красиво подредени кошници с плодове и зеленчуци.

Pustra trapeza (3)Два часа продължи дегустацията на журито, което трябваше да опита от всички кулинарни изкушения. После още два часа заседаваха членовете на комисията, водена от Мариета Недкова, представител от Националната асоциация за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З., преди да стане ясно кои ястия заслужават да бъдат наградени.

„Аз съм предупредила членовете на журито да не ядат поне два дни преди фестивала, за да имат сили да опитат всички ястия. А те са приготвени само от продукти, които ние сами сме си отгледали, само от зеленчуци, които растат в дворовете ни. Защото това е целта на фестивала – да съхраним старите автентични гозби, които са готвили нашите баби”, обяснява председателят на читалище „Пробуждане-1896” Екатерина Москова, която е и главен двигател на феста. След това уточнява, че журито оценява първо визията на манджите, после оригиналността на рецептата, автентичността също, което и най-важният критерий. За да бъде безпристрастно, цялото жури е съставено от членове, които нямат нищо общо с Джулюница.

Pustra trapeza (5)Големият победител получава специален подарък, предоставен от майката на Калоян Махлянов – Котоошу – японска кърпа и чаши с образа на големия българин, както и куп японски сувенири.

„Джулюница е уникално селище, защото тук имаме и река, и планина. Така че в рецептите ни има такива с дивечово место, с риба и с много зеленчуци. Всичко е биологично, наше си, нищо не привнасяме отвън”, обяснява още Екатерина Москова, докато обикаля за последно по щандовете и проверява дали всички участници са спазили правилата на играта. Само на щанда на Джулюница има 35 различни ястия, пити, баници, сладкиши, два вида мед. Домакините винаги представят изкушения, които не могат да бъдат дегустирани никъде на друго място освен в селото. Така е и тази година със сладкишите, които жените наричат „мушмули”, с червен боб с кайма, както и с една оригинална торта, цялата облечена в карамелизирани пуканки.

Съвсем близо до щанда на домакините е този на гостите от Драгижево. Прочутите кратуни на Трифон Трифонов правят този щанд разпознаваем отдалече. В допълнение оттам се усеща и ароматът на рибената чорба на Таня и Трифон. „Той ходи за риба, аз приготвям чорбата. Тази е от сом и става изключително вкусна. Слагаш първо зеленчуците – лук, чушка, морков, и като уврат, прибавяш доматения сок. Когато и той е готов, се слагат сухите подправки – девесил, мащерка, тарос. Рибата трябва да заври, след това се обезкостява и се прибавя към супата. Много е вкусна”, обяснява Таня, която миналата година грабна награда със своя специалитет пъдпъдък в патладжан. „За да стане вкусна чорбата, тя трябва да е лютива, да пари и да има кой да я хвали”, допълва Трифон Трифонов.

Освен гозбите журито вчера трябваше да опита и повече от 50 различни лютеници. Толкова майстори участваха и в конкурса за най-вкусна домашна лютеница, която също е част от фестивала „Пъстра трапеза”.

Pustra trapeza (6)„ЛЮТЕНИЦАТА В ОБЩИ ЛИНИИ СЕ ПРАВИ ОТ ПОЗНАТИ И ИЗВЕСТНИ СЪСТАВКИ – ДОМАТИ И ЧУШКИ. Съотношението е различно. Доматите предварително ги сгъстявам, чушките ми са червени, печени и смлени, слагам малко патладжан и моркови. Морковът придава леко сладък вкус на лютеницата и аз много уважавам този зеленчук. Накрая добавям олиото, малко захар, чесън за вкус и аромат, люта чушка и много от моята любов” обяснява Калина Цацова от Лясковец. Тя е миналогодишният победител в конкурса за домашна лютеница и в това издание на фестивала на нея се падна честта да свари цял казан с лютеница, от който можеше да опита всеки гост в Джулюница. За целта организаторите бяха приготвили 30 хляба.

Повече от 200 мекици бяха изпържени на място. Всички участници и гости имаха възможност да опитат и от пилешката супа, сварена в 100-литров казан.

Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на читалище „Пробуждане-1896” Екатерина Москова и главният журиращ кулинарните творения Мариета Недкова дадоха начало на фестивалния ден, който продължи с демонстрации по карвинг и богата фолклорна програма, изнесена от самодейци от читалищата и пенсионерските клубове на община Лясковец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!