6 четения

Земеделието допринася за глобалното затопляне

Земеделието подсилва глобалното затопляне и допринася за климатичните промени почти толкова, колкото обезлесяването, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.
В първото по рода си проучване върху количеството въглерод, отделяно от почвата, специалисти от Изследователския център „Удс Хоул“ във Фалмут, Масачузетс са установили, че през последните два века в резултат на земеделска дейност от най-горните й два метра са извлечени около 133 милиарда тона. За сравнение – при обезлесяване количеството на отделения въглерод е 140 милиарда тона.
Глобалното затопляне до голяма степен се дължи на натрупването в атмосферата на въглероден диоксид от дейности като изгаряне на изкопаеми горива и изсичане на дървета, които иначе поглъщат парниковия газ.
Настоящото изследване обаче разкрива значението на земеделието като допринасящ фактор. Докато почвата абсорбира въглерод в органичната материя от разлагащи се растения и дървета, земеделски дейности като прибиране на реколта и обработване на земята допринасят за отделянето на натрупаното в почвата количество.
„Тревожно е колко голямо количество се отделя от почвата и се натрупва в атмосферата“, казва Джонатан Сандърман от изследователския екип.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!