85 четения

Сашка Скарлатова може да остане на пътя с двете си деца заради 40 000 лв. банков заем

42-годишната безработна свищовлийка търси изход след тежък развод със солидни борчове

 

ДВЕ МОМЧЕТА НА 8 И НА 12 Г. МОГАТ ДА ОСТАНАТ НА УЛИЦАТА, ако безработната им майка не намери огромна сума пари, за да покрие банков кредит, за който още преди 11 г. единственият им дом е ипотекиран. Тогава Сашка Скарлатова е била омъжена на бившия военен Николай Дойков. Апартаментът от 83 кв. м в крайдунавския град бил наследствен и даден от нейната майка, но след брака. За да отвори фирма за таксиметрови услуги и да купи три коли, съпругът заложил единственото жилище за банков заем от 16 500 швейцарски франка, или около 24 000 лева. Длъжници по заема са двамата съпрузи, а падежът на кредита е 2031 г.

СЛЕД ТОВА В СЕМЕЙСТВОТО СТАНАЛИ РАЗДОРИ, СЪПРУГЪТ започнал да набляга на чашката и двамата през 2013 г. се развели. Дотогава вноските покривал Николай, а съпругата си гледала децата и като повечето българки не се занимавала с тази част от семейния бюджет. След това бившият съпруг заминал за Германия на работа, където според Сашка се намира и в момента. По време на бракоразводното дело той бил осъден да плаща на двете си момчета 200 лева, но дори и за този дълг забравил.

САШКА БИЛА ТРИ ГОДИНИ КАМЕРИЕРКА В СВИЩОВСКИ ХОТЕЛ, НО сега е без работа и разчита само на 85 лв. детски и на помощта на майка си, която била общински служител. Банката обаче си търси парите по ипотечния кредит, който е… над 40 000 лева.

„… Побелях за една нощ, когато ми се обади назначен мой служебен адвокат от Велико Търново и ми каза какви пари дължа и че може да ме изритат от единствения ми дом заедно с децата. Те са на 8 и на 12 години и скоро пак ще тръгват на училище. Николай е в 7-ми клас, а Румен-Венцислав е в трети. Те каква вина имат за драмата и безизходицата, която ме връхлетя. Няма да издържа и ще посегна на живота си…“, прорида вчера Сашка Скарлатова. Тя прати тъжното си писмо до в. „Борба“ с молба за помощ. В него 42-годишната майка казва, че до 5 септември трябвало да намери 4000 лева, за да покрие част от дълга, иначе следвал опис от съдебен изпълнител и изгонване от апартамента в началото на учебната година! Казва още, че не знаела нито кога семейството е осъдено от банката за просрочения заем, нито кога е издаден изпълнителен лист, нито пък била получавала покана за доброволно изпълнение. За всичко, което я чака, научила на 15 август, когато адвокат Пламен Костадинов й се обадил по телефона, но не била виждала нито него, нито частния съдебен изпълнител.

 

Проверката – опис не е насрочен, 4000 лв. не спасяват положението

 

ТЪРНОВСКИЯТ АДВОКАТ ПЛАМЕН КОСТАДИНОВ СЕ ОКАЗА СЛУЖЕБЕН защитник на Сашка, назначен по Закона за правната помощ. Частният съдебен изпълнител по случая на това семейство се оказа Виктор Георгиев, но насрочен опис няма. Няма как дори събрана сума от 4000 лева до 5 септември да спаси безработната майка от дълга, който трябва да плаща. Вярно, че жилището е единствено за семейството, но то е ипотекирано и в такива случаи милостта на закона не може да бъде ползвана.

ЗА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ АПАРТАМЕНТА МАЙКАТА И СИНОВЕТЕ Й, жилището трябва да бъде продадено на търг от съдебен изпълнител. Такава процедура няма и скоро няма да има. Оказа се обаче,че банката, съдът и съдебните изпълнители са пращали документи на Сашка Скарлатова, която тя лично е подписвала. Сред тях е и покана за доброволно изпълнение още отпреди четири години. Длъжницата обаче твърди друго: „… Възможно е, но не си спомням. В съд не съм стъпвала, не знам нищо за делата, не съм видяла съдебно решение“.

ЧАСТНИЯТ СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ ВИКТОР ГЕОРГИЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО пое личен ангажимент за среща с длъжницата на място в Свищов. Репортерът на „Борба“ ги свърза по телефона и ако всичко върви по план, длъжницата и бирникът ще се срещнат. За съжаление, дългът към въпросната банка няма как да изчезне. Единствената възможност е предоговаряне на условията за връщане на заема. И още – бившият съпруг може и да е напечелил в Германия и да изпълни дълга към децата си. Може и да се намерят добри хора с пари, които да искат да помогнат на Сашка Скарлатова и на двете и прекрасни момчета.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Сашка Скарлатова може да остане на пътя с двете си деца заради 40 000 лв. банков заем

 • 29.08.2017 в 13:56
  Permalink

  Сукова откъде ги намирате тия истории 🙂

  Отговор
 • 29.08.2017 в 16:18
  Permalink

  Пише,че има писмо до редакцията ,зов за помощ ,не четете ли ?

  Отговор
 • 30.08.2017 в 14:46
  Permalink

  Чл. 148. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28/82 г.) За обида:
  1. нанесена публично;
  2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
  3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му;
  4. (изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба от хиляда до пет хиляди лева, както и с обществено порицание.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 28/82 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, накзанието е лишаване от свобода до три години и обществено порицание.
  (3) В случаите на ал. 1, т. 1 може да се намери приложение ал. 2 на чл. 146.

  Отговор
 • 31.08.2020 в 15:34
  Permalink

  И тази като майка си е свикнала да живее със заеми и заемчета, които ако има някой баламурник – да й ги изплаща… Щом и мъжа й е посегнал на чашката (като покойния й баща), то явно има за какво.
  Тези винаги са били на принципа: „дай да живеем сега, пък утре да става каквото ще“…
  Така че не ги мислете…, той господ си знае работата как да ги наказва такива…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!