89 четения

Скандал откри новия сезон в търновския театър

Представители на общината опитаха да помирят разлютените артисти

 

СЪС СКАНДАЛ МЕЖДУ АРТИСТИТЕ В ДРАМАТИЧНИЯ СЪСТАВ НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ЗАПОЧНА ВЧЕРА НОВИЯТ СЕЗОН. Театралите се събраха в салона на храма си, както правят всяка година, преди да стартират активните си репетиции. Едно писмо с искане директорът Васил Вълчев да подаде оставка нажежи страстите до червено. То мина миналата седмица през постоянната комисия по култура и образование в Общинския съвет на Велико Търново. Имената на Цанка Цанева, Велимир Иванов, Виктор Терзийски, Стефан Отчев, Мариела Николова, Александър Николов, Соня Алексиева и Дарина Игнатова стоят под настояването Васил Вълчев да бъде отстранен от поста на директор на търновския театър. Те са адресирали писмото си до министъра на културата, до парламентарната комисия по култура и медии, до областния управител, както и до кмета на града и председателя на Съюза на българските артисти. Недоволните твърдят, че: „След назначаването на Васил Вълчев за директор театъра са напуснали голям брой висококвалифицирани кадри с доказани качества. Между напусналите има такива, върху които е упражняван системен натиск и тормоз от директора и зам.-директора по рекламата и маркетинга Алфидин Ахмедов. От репертоара са изолирани умишлено доказали се професионалисти и актьори, завършили НАТФИЗ. Директорът насажда и толерира разделение, интрига и омраза в състава, което унищожава творческата атмосфера за работа”.

Васил Вълчев прочете писмото пред целия състав на театъра, което стана причина дългогодишният актьор Иван Митев да заяви пред всички, че отказва да работи и да играе на една сцена с двама от своите колеги, визирайки Цанка Цанева и Виктор Терзийски.

„В драматичния състав ние сме 12 артисти. 10 от нас са възмутени и категорично не са съгласни с написаното в писмото. Аз отказвам да работя с тези двама мои колеги. Искам да е ясно, че не позволявам да бъде игран моят спектакъл „Величието Асеневци“, докато те не бъдат отстранени от състава му. Отказал съм се от авторските права в името на моя театър, както съм правил и друг път, но в случая няма да отстъпя“, заяви Иван Митев. Той получи подкрепата на младите си колеги в драмата, които се изправиха в защита на Милен Иванов, за чието уволнение настояват недоволните от управлението на Вълчев. Причината е, че Милен Иванов няма театрално образование, но в същото време точно той е човекът, който играе в най-много спектакли и носи театъра на гърба си.

„Правим всичко в името на професията си и е крайно време да си признаем, че в театъра има проблеми. Това, че ние не искаме да ги виждаме, не ги решава. Масовостта понякога не е истина, а това, че ние сме по-малко, не ни прави предатели“, каза в отговор Цанка Цанева.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ, ЗАМЕСТНИКЪТ МУ МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ, ЗАМ.-КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ГАНЧО КАРАБАДЖАКОВ, председателят на комисията по култура и образование проф. Михаил Харалампиев и шефът на дирекция „Култура“ Нелина Църова бяха гости на общото събрание, с което винаги започва новият театрален сезон. Всички те призоваха артистите да решават проблемите на институцията помежду си и да не изнасят пред обществеността своето недоволство. „Искам да ви попитам има ли директор, когото да сте харесвали до този момент? Представям си какво би се случило, ако трябва да го избирате измежду вас! Системата е такава – принципал ви е министерството и комисия, назначена от културния министър, решава кой ще управлява този театър. Но тук всеки иска да бъде директор. Разбирам ви, обаче, като го искате, има конкурс. Явете се всички, пък нека да видим тогава“, каза Ганчо Карабаджаков.

85 представления са изиграли търновските артисти за първите седем месеца на годината. Приходите им са 104 123 лв. Зрителите, които са влизали в салона, са 15 641, показва справката на директора Васил Вълчев. Сезонът ще започне с премиерата на „Криворазбраната цивилизация“ на 14 септември. В края на месеца трябва да излезе и „Декамерон“, стар спектакъл, в който ще влязат много нови артисти. Дотогава драмата ще започне репетиции на ново заглавие, за което театърът преговаря в момента.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!