Снежни бури бушуват нощем на Марс

Силни снежни бури бушуват през марсианските нощи, което не означава, че бъдещите земни колонизатори ще могат да карат ски на Червената планета, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър джиосайънс“.
Наличието на нощни снежни бури на Марс е установено от Емерик Спига и колегите му от Лабораторията по динамична метеорология в Париж.
Атмосферата на Червената планета е студена и рядка. Въпреки че количеството на водните изпарения в нея е скромно в сравнение с тази на Земята, е възможно да се формират облаци от ледени частици.
През 2008 г. марсоходът „Феникс“ на НАСА установи, въпросните облаци могат да предизвикват снеговалежи. „По това време се допускаше, че ледените частици падат бавно на повърхността под въздействието на собственото им тегло“, припомня Спига.
Моделирайки марсианската атмосфера и облаците от лед, специалистът и колегите му са установили, че снеговалежите в действителност се предизвикват от силни ветрове през студените нощи. Ледените снежинки падат за 5 до 10 минути, вместо за 4 или 5 часа, както преди са допускали специалистите. Откритието опровергава поетичната картина за кротко сипещи се снежни „парцали“ на повърхността на Марс.
Миниатюрните ледени частици, които падат на Червената планета, по нищо не приличат на „тлъстите“ земни снежинки. Количеството сняг, което се отлага на марсианската повърхност, също е доста скромно.
„Бъдещите земни колонизатори на Марс трябва да знаят, че няма да видят обилна снежна покривка на повърхността на планетата, а по-скоро неравномерен леден слой. Марсианският сняг няма да е подходящ за каране на ски или за правене на снежни човеци“, казва Емерик Спига.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *