Учени ще създават комари-мутанти, които не могат да надушват човешка плът

Пентагонът е отпуснал сума от 1 милион долара за създаването на комари-мутанти, неспособни да надушват човешката плът, пише в. „Дейли мирър“.
Средствата са предоставени на специалистите по насекоми Андрю Нъс и Денис Матю. Те ще трябва да идентифицират обонятелните рецептори на комарите, които им помагат да надушват излъчвания от хората мирис. В разработката учените трябва да изключат тези рецептори, да ги заменят или да ги пренасочат към други животни.
Известно е, че въпросните насекоми са смятани за най-големите убийци на планетата. Всяка година от малария умират над 400 хиляди души по света. Усилията да се ликвидира заболяването като се изтребват комарите с инсектициди удрят на камък, тъй като насекомите бързо стават резистентни на химическите вещества, използвани срещу тях.
Сега на учените им предстои да ликвидират рецепторите за човешки мирис, които осигуряват храненето на комарите с човешка кръв. Или да ги пренасочат към други животни. Ако насекомите бъдат модифицирани, ще бъде прекъснат цикълът на предаване на болестите човек-комар-човек.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *