Радина Пангелова и Варун Харихаран събраха на българо-индийска сватба в Арбанаси гости от шест държави

БЛИЗО 100 ДУШИ ОТ ШЕСТ ДЪРЖАВИ ПРИСЪСТВАХА НА СВАТБАТА НА РАДИНА ПАНГЕЛОВА И ВАРУН ХАРИХАРАН В АРБАНАСИ. Двамата влюбени, които живеят и работят в слънчева Калифорния, избират да съберат своите близки и приятели в китното селце, за да отпразнуват заедно щастливото събитие. Сватбата бе на 25 август и не е избрана случайно, тъй като на този ден отбелязват и своята трета годишнина на връзката си. За церемонията пристигат близките и роднините на младоженеца, който е родом от индийския град Мумбай, техни приятели от Америка, Македония, Испания, Англия и Германия. Любопитен факт е, че гостите на сватбата са от девет националности, което я прави не само пъстра и интересна, но и нетрадиционна. А младото семейство успява да ги запознае както с българските, така и индийските сватбени традиции.

Radina 327-годишната Радина, която е родом от Велико Търново, завършва с отличие Природо-математическата гимназия. Още като ученичка решава да продължи образованието си в Германия и избира един от най-престижните университети в Манхайм. След бакалавърската степен записва магистратура. Още като студентка започва работа в голяма софтуерна компания – SAP, която има клонове в десетки страни по света. След първата година решава да замине на стаж в чужбина.

„Отвори ми се възможност да замина за Пало Алто в Калифорния на обмен. Първоначално трябваше да е само за няколко месеца, но в крайна сметка продължих като стажант близо една година“, разказва Радина. След това се връща в Германия, за да завърши обучението си, като успешно взима всички изпити. Междувременно кандидатства за немско гражданство. След като се дипломира, от фирмата й предлагат да работи в Америка, където съдбата я среща с Варун. Той също е стажант в SAP и учи магистратура в Страната на неограничените възможности. Виждат се за първи път на 25 юли 2014 г., а месец по-късно е и първата им среща. Животът и на двамата е като в приказка, макар че след това им се налага временно да бъдат разделени, когато Радина се връща в Германия. Разстоянието помежду им не е пречка за любовта им и двамата решават, че ще направят всичко възможно, за да са заедно, независимо дали в Америка, или в Германия. Любопитен факт е, че Радина говори перфектно четири езика – български, английски, немски и италиански. Толкова владее и Варун, но двамата ги свързва само английският. Но пък всеки от тях се опитва да научи родния език на половинката си, съответно хинди и български.

 

ГОДЕЖ В ИНДИЯ И СВАТБА В БЪЛГАРИЯ

 

Radina 2Радина и Варун са щастливи заедно и градят успешна кариера в Щатите. Двамата решават годежът им да не е нито по европейски, нито по американски обичай, а да спазят изцяло индийските традиции, които и до днес са много силни. Семействата им се събират заедно в Мумбай, като всички са облечени в традиционните цветни индийски облекла. „Бяхме поканени цялото семейство, като всички ни посрещнаха много радушно. По време на годежа спазихме всички традиции, включително и рисуването с индийска къна. За мен бе много интересно и вълнуващо да се докосна до тяхната култура. Ние пък ги запознахме с нашата и наздравиците бяха с българска ракия, която много се хареса на всички. Имаше също българска музика и се получи много интересен културен обмен“, споделя Радина. И тъй като годежът е в Индия, решават сватбата да е в България, като месец преди заветната дата двамата сключват граждански брак в Сан Франциско. Избират за празника Арбанаси, където да съберат своите близки и приятели от близо и далеч. Организирането на подобна международна сватба се оказва съвсем нелека задача, тъй като изисква подготовка месеци наред – запазване на самолетни билети, издаване на визи, посрещане и настаняване на гостите, планиране и организиране на събитието до най-малката подробност. Това става възможно благодарение на екипа на сватбената агенция, който за първи път организира българо-индийска сватба, но изцяло се съобразява с техните изисквания, за което семейството им благодари за грижите и вниманието.

„Решихме, че за гостите ще бъде много интересно да видят българските сватбени традиции, като церемонията по подписването, размяната на пръстените, разчупването на погачата, захранване на булката, предаване на семейния огън. Успяхме да докоснем всички и с изпълненията на танцова формация „Сидер войвода“ от Горна Оряховица. Всички гости дадоха много от себе си, танцуваха и се забавляваха с нас. С голямо желание се включиха и в народните хора“, разказва още Радина. За да уважат семейството на младоженеца, двамата включат и някои традиционни индийски ритуали, един от които е слагането на огърлица на булката, която в индийската традиция се приема за свещена. Предава се от съпруга на съпругата с пожеланието да я носи цял живот, символизирайки тяхната любов. Интересен обичай, който пресъздават, са 7-те кръга, които младото семейство прави около огън, докато майката на младоженеца изрича молитви за бъдещия им съвместен живот.

Културният обмен продължава с представянето на традиционни български и индийски ястия, които гостите опитват. И докато чужденците учат стъпките на българските хора, гостите от Индия се включват с атрактивен боливудски танц, който е изключително атрактивен. А кулминацията на празничната вечер е съвместното изпълнение на младоженците на песента „Още те обичам“ на Тони Димитрова и Орлин Горанов, което е изключително емоционален момент за всички.

За спомен от „големия ден“ Радина и Варун подаряват на всеки от гостите по нещо – за българите фигурка – идол на един от най-почитаните индийски богове Ганеш, а всички чужденци получиха бурканче домашно сладко от вишни.

„Идеята на цялата сватба бе да докоснем гостите до културата и традициите на България и Индия. Радваме се, че успяхме да съберем нашите близки и приятели тук и да отпразнуваме заедно най-щастливия си ден“, споделя щастливото семейство.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *