137 четения

Безработни се потопили в лукс след обир на 92 000 лв. от лихвар

Вальо Марокото от Павел и още трима нашенци на съд за зверското убийство в град Левски

 

32-ГОДИШНИЯТ ВАЛЬО МАРОКОТО ОТ ПАВЕЛ, ПРИЯТЕЛКАТА МУ НЕЛИ, 32-ГОДИШНИЯТ ИВО ОТ БЯЛА ЧЕРКВА И 21-годишният Тихомир от Сухиндол отиват на съд в Плевен, след като местната прокуратура е внесла срещу тях обвинителен акт за грабеж, придружен с убийство. Мъжете са в ареста, а Нели е на свобода срещу подписка. Бандата бе разкрита още през януари при акция на Главна дирекция „Национална полиция“, която обискира имоти в Павел, Бяла черква и Сухиндол, но тогава така и не се разбра за какво става дума. При претърсванията са били открити достатъчно доказателства, че престъпната четворка е автор на зловещото нападение над Киро Чейнджа от Левски и съпругата му на 30 декември 2016 г.

След полунощ къщата е била нападната от трима маскирани, които разбили входната врата, нахлули в спалното помещение на собствениците и с дървени сапове от инструменти нанесли жестоки удари на двамата съпрузи – 57-годишния Киро Бастуна, или Чейнджа, и 53-годишната му жена. След като привели жертвите си в безпомощно състояние, взели от нощно шкафче две чанти с около 70 000 лева и неустановено количество златни накити и напуснали в неизвестна посока. Пребитият веднага бил транспортиран до болнично заведение в Плевен, където въпреки усилията на лекарски екип по-късно е починал.

 

СКЪПИ ВОЗИЛА ИЗДАВАТ БАНДАТА

 

Още в началото на януари безработният Валентин Н. -Марокото от Павел си купил АТВ на стойност 2500 лв. Гаджето му Нели М., с която живеел на семейни начала, се сдобила седмица след това с лек автомобил „Фолксваген Туарег“ на стойност 20 000 лв. Тихомир М. си купил лек автомобил „Мицубиши Еклипс“ на стойност 3900 лв. Така изведнъж бедняци и безработни потънали в лукс от обраните 92 259 лв., доказани от обвинението. В хода на разследването имало данни за още пари и златни накити, взети от Кирил и съпругата му Галя от Левски. Вальо Марокото няма постоянни доходи, той работи по къщите в Павел, а прякорът му дошъл от ходенето му на гурбет в различни държави. Луксът издал двойката от Павел и полицията попаднала на дирите на цялата банда.

Понякога тримата юнаци работили в една и съща строителна фирма и се познавали оттам. Те знаели, че Киро Чейнджа от Левски се занимавал с обмяна, покупка и продажба на валута, търговия с благородни метали и давал заеми срещу лихва или залог от много години. За дейността си нямал никакви разрешителни, но хората го знаели и търсели. В дома си нямал каса, а парите и ценностите държал в чанти на различни места. Сред редовните му клиенти бил и Иво З., който обичал охолния живот, играел хазарт и често вземал пари под залог.

 

МОЗЪКЪТ НА КЪРВАВИЯ ОБИР Е КОМАРДЖИЯ ОТ СУХИНДОЛ

 

През есента на 2015 г. задлъжнял за хазарт и решил да заеме пари от лихваря. Заедно с майка си и съпругата си пристигнали в Левски и паркирали пред дома на Кирил. Той ги посрещнал предвид искането им за купуване на златни монети за сватба. Показал им златни монети, от които Иво З. си избрал 30 броя, но поискал да види и златни накити за булката. Докато Кирил И. отишъл за накитите, Иво и близките му взели монетите и избягали от къщата. След бягството лихварят се срещнал с бащата на Иво и се разбрали, че откраднатите монети ще бъдат платени.

В началото на декември 2016 г. Иво решил да обере Кирил и предложил на двамата си колеги да участват. Вечерта на 29.ХІІ.2016 г. тримата се събрали в дома на Иво в Сухиндол, където той подробно им обяснил разположението на къщата, а след това с автомобил пристигнали около 2.30 ч.в Левски. Спрели в близост до къщата, взели маски, ръкавици, дървени тояги и електрически фенерчета, прескочили оградата, разбили входната врата и влезли в коридора, а оттам и в спалнята. Започнали да бият спящите съпрузи, като ги питали къде са парите. През това време Иво тършувал из стаите. Побоят бил жесток, като едната тояга се счупила на две. След като Иво намерил чанта с пари и злато, всички напуснали къщата. След като напуснали жилището, тримата обвиняеми отишли отново в Сухиндол в дома на Иво, където си разделили плячката и всеки започнал да харчи своята част.

В резултат на побоя на Кирил Костадинов била причинена тежка черепно-мозъчна травма, довела до смъртта му, а на съпругата му били нанесени средна и тежка телесна повреда.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!