44 четения

Жените са по-издръжливи от мъжете и могат да ги побеждават на супермаратони

Ново научно изследване установи, че жените са по-издръжливи от мъжете и могат да ги побеждават в изтощителни многодневни маратони, съобщава в. „Дейли мейл“.
Според проучването на проф. Брайън Долтън от университета в Британска Колумбия, мъжете губят 15 процента повече мускулна сила от дамите, след като повторят едно упражнение 200 пъти.
Преди време се считаше, че представителките на нежния пол са прекалено крехки, за да участват в изтощителни спортни прояви, като маратоните. Първата дама е била допусната да участва в Бостънския маратон едва през 1967 година, припомня изданието. А на олимпийски маратони жените са включени едва през 1984 година. Дотогава се е считало, че дългите бягания са опасни за живота им, действат зле на пола им и отнемат от тяхната женственост.
Но тези предубеждения бяха оборени от най-новите постижения на спортистките. Миналата година американската колоездачка Лейл Уилкокс победи и мъже, и жени на състезанието ТрансАм, от 6920 километра от щатите Орегон до Вирджиния. Тя премина дистанцията за 18 дни и всички мъже дишаха праха й.
Дами спечелиха и пет американски супермаратона , като 42-годишната Карълайн Болър постави рекорд на 80-километровата дистанция на състезанието Бразос Бенд в Тексас.
Според проф. Долтън дамите по-малко се изморяват вследствие на естествени мускулни натоварвания в сравнение с мъжете. По принцип мачовците са по-бързи и по-силни, но за сметка на това много по-бързо губят енергията си. В тестовете на канадския екип взели участие девет жени и осем мъже, които били свързани към динамометри, които записвали техните показатели.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!