64 четения

Лято на Античния керамичен център край Павликени. Държавата не дава пари, доброволци от пет страни спасяват проучванията

ЕДНА ОТКРАДНАТА ИДЕЯ ЗА ДОБРОВОЛЧЕСКА АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПЕДИЦИЯ СПАСЯВА ТОВА ЛЯТО АНТИЧНИЯ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ и на практика го превръща в особено атрактивен обект, на който работят момчета и момичета от САЩ, Италия, Франция, Великобритания и България. Всички чужденци са за първи път в нашата страна и само двама от малкия екип са участвали в разкопки. Останалите хващат кирка за първи път през живота си и за първи път влизат в ролята на археолози.

„Откраднах идеята за доброволци на обекта от доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново и кметицата на Никюп Йорданка Атанасова. Двете миналото лято за първи път събраха хора от различни професии и ги пуснаха да копаят. Експериментът им се оказа невероятно успешен и аз реших да опитам. Част от доброволците, които проучваха с доц. Владкова в Никополис ад Иструм, после дойдоха тук. Беше успешен сезон и това лято отново пуснах обява, че търся съмишленици. Без тези доброволци тук изобщо нямаше да има разкопки, защото държавата не отпусна средства“, разказва ръководителят на експедицията Калин Чакъров, археолог в Историческия музей в града.

Всички заедно живеят в Античния керамичен център, сами си приготвят храната и сами се грижат изобщо да имат храна. В продължение на три седмици всяка сутрин младите археолози проучват сграда от римската вила с рухнал керемиден покрив. Калин Чакъров работи в тази сграда от миналото лято, когато откри там помещение с вход. Разкопките вървят бавно, защото екипът е малък и заради липсата на финансиране. Младежите обаче твърдят, че темпото не ги притеснява и че тежката физическа работа, която трябва да извършват ежедневно, не може да ги откаже от работата. Когато са свободни, доброволците си организират екскурзии до красиви исторически места край Павликени и Велико Търново.

„Те всички имат интерес към археологията и опазването на културното наследство, затова, когато се свързаха с мен и проявиха желание да участват в разкопките в Античния керамичен център, не се поколебах да ги поканя. Само американката е дипломиран археолог, останалите са студенти, някои вече са завършили и работят като IT специалисти, като специалисти в маркетинг сферата. И още едно момче от България има опит в археологията, копал е на два обекта в Сандански и София“, представя екипа си Калин Чакъров.

„МНОГО МИ ХАРЕСВА ТУК И СЕ РАДВАМ, ЧЕ ПОПАДНАХ НА ОБЯВАТА, ЗА ДА ДОЙДА НА ОБЕКТА. Аз съм бакалавър по класически изследвания и участието в тези разкопки ще ми даде изключително богат професионален опит“, казва Валентина Сабуко от Италия. След това допълва, че този период от историята в Италия е слабо застъпен, затова тя не пропуска нито един ден да наблюдава какво излиза изпод земята от сградата, в която всички работят. „Тази сграда е част от римската вила на Античния керамичен център и откриваме тук керамика, метални предмети, които са част от оборудването на сградата, множество фрагменти от керамични съдове“, разказва Валентина, която започва да учи магистратура по културно наследство.

„Да държиш предмет, който толкова време е престоял в земята и всъщност за всички тези векове не го е докосвала човешка ръка, е вълнуващо и вдъхновяващо. Макар че за мен това не са първите разкопки, тези, в които аз съм участвала, са много различни. Тук работим по-прецизно, затова успях да се натъкна на няколко находки. Най-интересно ми беше, когато попаднах на фрагмент от керамичен съд с много любопитна украса“, включва се в разговора американката Кати Либи. Тя работи в частна археологическа компания във Великобритания и най-често прави спасителни проучвания на инфраструктурни обекти.

IT СПЕЦИАЛИСТ Е ФРАНЦУЗОЙКАТА ОФЕЛИ ПЛАР, КОЯТО НЯМА ОПИТ В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ. Решила да дойде в Павликени, за да поработи малко в сфера, която няма нищо общо с компютърната. „Влюбих се в това място и съм много развълнувана, че дойдох. За първи път съм в България и вашата страна толкова ме впечатли, че искам да се върна тук отново и да доведа приятели. Искам да им покажа къде за първи път съм била археолог и да им покажа вкусната ви храна, да усетят колко приятелски настроени хора са българите“, казва Офели.

Току-що завършил училище е Йордан Цанов, който идва от София. Той е възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култура „Св. Константин-Кирил Философ“ и признава, че интересът му към хуманитарните науки го е довел на обекта. „Искам да уча археология и антропология и за мен тези разкопки са много полезни“, казва Йордан, който има наследствена любов към историята, защото баща му, баба му, прадядо му са изучавали тази наука. Затова и той си е избрал да учи археология.

До края на август продължават разкопките в Античния керамичен център, който тази година за първи път ще стане център на фестивал за древни занаяти. На 2 септември там ще бъде организиран римски пазар, ще има дегустация на римска кухня, демонстрация на военна екипировка и възстановка на римски процес и освобождаване на легионер, който излиза в почетна оставка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Лято на Античния керамичен център край Павликени. Държавата не дава пари, доброволци от пет страни спасяват проучванията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!