76 четения

Симона Аврамова от Свищов получи национална диплома от МОН

ПОЧЕТНОТО ОТЛИЧИЕ „НАЦИОНАЛНА ДИПЛОМА“ ПОЛУЧИ ВЧЕРА НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ В РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СИМОНА АВРАМОВА. Призът е на Министерството на образованието и науката и се дава само на деца, които са завършили училище с пълно отличие.

Симона е възпитаничка на Професионалната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов и тази година е единствената абитуриентка от областта, удостоена с престижната награда.

Симона е завършила специалността „Икономическа информатика“ с пълно отличие от целия курс на обучение. Тийнейджърката има две пълни шестици и на матурите си – едната по български език и литература, която е задължителна за всички завършващи 12-и клас, и втората – на държавния изпит, който е в две части. Симона има две шестици и на практическия, и на теоретическия изпит.

Наградите, които Симона е спечелила от различни състезания и конкурси през годините, трудно са се събрали върху три листа, установили учителите на момичето, когато започнали да събират досието й за кандидатстването. Момичето има успехи в областта на информационните технологии и предприемачеството, побеждавала е в състезания по счетоводство и бизнес, по български език и литературата, била е организатор на редица обществени прояви и благотворителни събития в своето училище. Участвала е в състезания по дебати, включително и на английски език. Има две грамоти от Община Свищов за 24 май. Награждавана е като Ученик на годината в гимназията си.

Вчера Симона получи освен национална диплома, която е подписана лично от министъра на образованието Красимир Вълчев, и специален подарък за успехите си от Регионалното управление на образованието. Община Свищов награди момичето с ваучер от 200 лв. Ваучер получи Симона и от фондация „Димитър Хадживасилев“.
„Благодаря на семейството си, което е моето вдъхновение да постигам успехи, на училището, в което попаднах, на учителите си. На вас никога не бих могла да се отблагодаря за всичко, което направихте за мен“, каза развълнувана Симона, след като получи наградата.

МЕДИЦИНА Е РЕШИЛА ДА УЧИ СИМОНА АВРАМОВА И ВЕЧЕ Е ПРИЕТА В МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛЕВЕН. Тя се явила на изпитите още в първата сесия, която вузът направил. Изкарала 6,00 по биология и 5,76 по химия. Решила, че оценката й по химия е ниска, и отишла втори път на теста. Тогава изкарала 5,88 и продължава да е недоволна от резултата си. Казва, че мечтае да следва медицина още от 7-ми клас, но решила да учи в Търговската гимназия информатика и икономика, защото е категорична, че икономиката е във всичко, а без компютърните технологии вече няма развитие в никоя сфера, още по-малко в медицината.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!