7 четения

Времето – седмична и месечна прогноза. Чудесен топъл уикенд, последван от неколкодневно захлаждане

През нощта ще има незначителна облачност до ясно и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 12 и 15. За района на В. Търново се очаква минимална температура 13 гр. През деня ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 31 и 34 гр. За В. Търново максимална температура 33 гр. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.5 гр. през 2015 г., а най-ниската измерена минимална температура е 7.9 през 1979 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 42 минути и ще залезе в 19 часа и 52 минути. Фаза на Луната: пет денонощия преди пълнолуние.

До неделя след обяд ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. В неделя след обяд облачността ще се увеличи и на места в северозападните райони на Северна България ще превали дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник валежите ще обхванат и централните части на Северна България. Вятърът ще се ориентира от западната четвърт и постепенно ще се усили. В понеделник преди обяд ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. След обяд валежите ще спират и облачността от запад на изток ще намалее. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Във вторник ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от западната четвърт. В сряда ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и умерен вятър от северозапад. В четвъртък ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от западната четвърт.

До неделя температурите ще бъдат около и над средните за сезона. Минималните температури ще бъдат между 16 и 19 гр. Максималните ще бъдат между 31 и 36. От понеделник до четвъртък под влияние на по-хладна въздушна маса температурите ще се понижат. Минималните ще бъдат между 13 и 16. Максималните температури ще бъдат между 20 и 25, като най-хладно се очаква да бъде в сряда.

Над западните и централни части на Стара планина от петък до неделя след обяд ще има незначителна облачност и умерен вятър от западната четвърт. От неделя след обяд до четвъртък облачността ще се промена динамично и често ще бъде значителна. Превалявания от дъжд се очакват от неделя след обяд до понеделник преди обяд и в сряда. Ще духа умерен до силен ватър от северозапад. Максималните температури на 1200 м от петък до неделя ще бъдат между 20 и 23. От понеделник до четвъртък под влияние на по-хладна въздушна маса максималните температури на 1200 м ще бъдат между 11 и 14. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

Дежурен синоптик: Николай Ятански

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

 

 

                                             И през септември лятото ще бъде с нас

 

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 18 и 21, за високите полета – между 15 и 17, а за планините – между 3 и 8. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35, а най-ниските – между 4 и 9.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/ кв. м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/ кв. м.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, максималните температури на места ще достигат 33-35 гр. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие и през втората половина ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите около 4 – 5-и ще се понижат, а към края на десетдневието отново ще се повишават.

През повечето дни от второто десетдневие се очаква относително спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Малка вероятност за превалявания има около 11-и и около 15-и, а по-голяма – към 19 – 20-и. В края на десетдневието ще започне и понижение на температурите.

И през третото десетдневие е по-голяма вероятността атмосферната циркулация да се запази и по-често да бъде предимно слънчево, а валежите да са малко. Температурите ще са по-високи от обичайните, но все пак ще се понижават климатично.

 

Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!