118 четения

Литият в питейната вода намалява риска от деменция

Хората, които пият вода с високо съдържание на литий, са по-малко склонни към развиването на деменция, съобщи в. „Дейли мейл“.
Това доказаха специалисти от университета в Копенхаген, които анализираха информацията от 800 хиляди жители на Дания. Концентрацията на литий е различна навсякъде. Ако към питейната вода бъде добавен химичният елемент, това ще защити хората от деменция.
Изследователите проучиха проби от вода, добита от 151 ВиК съоръжения в Дания. След това оцениха нивото на въздействие на лития върху 73 хиляди участници с деменция и над 733 хиляди без. Резултатите не бяха съвсем еднозначни. Най-големите концентрации на литий в питейната вода намалиха риска от деменция, но средните нива бяха свързани с по-голям риск, отколкото ниските.
Участниците, които пиеха вода с малко съдържание на литий (от 2 до 5 микрограма на литър) страдаха от деменция с 22 % по-рядко, отколкото доброволците, пиещи умерено количество литий (от 5,1 до 10 микрограма на литър). При тези, които пиеха най-много литий във водата (15 микрограма на литър и повече), рискът от болестта беше редуциран със 17 %.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *