88 четения

Потокът от туристи към Велико Търново става все по-пълноводен

10,6 % Е РЪСТЪТ НА ТУРИСТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПОРЕД СТАТИСТИКАТА НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ. За седемте месеца на 2017 г. през музеите в града и Арбанаси са преминали 256 078 души спрямо 228 927 туристи за същия период на 2016 г.

Новите туристически атракции, добрата грижа за паметниците на културата, богатият календар с многообразие от фестивали, концерти, изложби, пленери са основните фактори както за цялостния ръст, така и за увеличаването на престоя на гостите на Велико Търново, обобщава кметът на старата столица Даниел Панов.

5% е ръстът на клиенти показва и справката на хотелиерския и ресторантьорския бранш. Това съобщи председателят на регионалната структура на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Стефан Дойчев.

Крепостта Царевец продължава да е най-посещаваният туристически обект. На второ място са уникалните средновековни църкви и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Следват Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ и храмът „Свети Четиридесет мъченици”.

97 593 от туристите са чужденци и най-често във Велико Търново идват румънци, следвани от британците, германците, французите и испанците, италианци, австрийци, руснаци и др. Около 13% от всички чуждестранни туристи са от Северна Америка, подобен дял са и посещенията на гости от азиатските държави. Над 1700 туристи са пристигнали от далечна Австралия.

86 136 са били българските граждани, разгледали музейните резервати и експозиции за седемте месеца. От всички 256 078 посетители 55 560 са ученици, 8323 – студенти, а 8457 – деца на възраст до 7 години.

Богатият културен календар също има значение за туристическия ръст. Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ тази година е с рекордна продължителност от 2 месеца, за които на сцената на Царевец свои представления изиграха оперните състави от Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, Бургас и трупата на великотърновския театър. До момента публиката е надхвърлила 10 000 души.

Международният фолклорен фестивал, „Старопланинският събор „Балкан Фолк“, Националният фолклорен събор „Болярска среща“, част от който беше и най-голямата автентична сватба, са сред най-интересните и посещавани туристически атракции това лято. Туристически интерес предизвикват също поредицата от гостуващи концерти и оперни постановки в Летния театър и Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, Летният фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music, дори и новата игра на Царевец – „Средновековни криминални загадки”.

 

„За пръв път сме в България и Велико Търново. Това, което виждаме, ни кара със сигурност да се върнем отново, при това – с голямо удоволствие“, споделя френското семейство Ришар, което разглежда крепостта Царевец. Чужденците са от Бордо и пристигнали у нас преди десет дни. Разгледали Варна, след което се отправили на посещение в старопрестолния град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!