8 четения

Танците противодействат на ефектите от стареенето

Възрастните хора могат да противодействат на ефектите от стареенето, практикувайки едно просто и приятно занимание – танци, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от германско изследване.
Авторите му от Центъра за невродегенеративни болести са установили, че при възрастни хора, които редовно практикуват някаква форма на физическа активност, се наблюдава обратимост в определени признаци на стареене. Най-отчетлив ефект обаче се оказал ефектът от танците.
За целите на изследването доброволци на средна възраст били разделени на две групи. Част от тях в продължение на осем месеца овладявали тънкостите на танца, а останалите правели тренировки за издръжливост и гъвкавост.
След края на периода специалистите отчели сред участниците и от двете групи увеличение на хипокампуса – мозъчна зона с роля в запаметяването, познавателната способност и баланса, която с напредване на възрастта се свива. Само сред доброволците от танцовата група обаче били наблюдавани отчетливи поведенчески промени от гледна точка на баланса.

ИЗТОЧНИК: БТА31

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!