14 четения

Хилядолетен дъб устоя на урагана Харви

Дъб на повече от хиляда години устоя под натиска на тропическия ураган Харви, опустошил южните части на американския щат Тексас, предаде ТАСС.
Гигантското дърво се намира на островчето Гус Айлънд, разположено на бреговата линия между градовете Корпъс Кристи и Галвестън.
„Хилядолетното Голямо дърво в парка на остров Гус Айлънд е добре! Няколко по-млади дървета рухнаха“, съобщиха в Туитър от тексаското Управление на парковете.
Дъбът има обиколка от 10,71 метра при нормални 3,41 метра за вида. Ширината на короната му е 27,1 метра, височината – 13,4 метра. Дървото е обявено за най-старото на брега на Тексас през 1966 г. През 2003 г. почетното звание придоби друго растение от същия род.
Пред хилядолетника има надпис „Аз съм жив дъб и съм много стар. Бил съм свидетел как пролетта настъпва повече от хиляда пъти. Спомням си стотици урагани. Повечето от тях са изтрити от паметта ми, но аз оцелях“.
Ураганът Харви е най-мощният в САЩ от 12 години. В събота той се трансформира в тропическа буря. Максималната скорост на вятъра намаля от 29 метра за секунда до 20,1 метра за секунда.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!