7 четения

80 зрелостници от региона отиват да учат във Великобритания, докато българските университети плачат за студенти

ПОВЕЧЕ ОТ 80 МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА ТАЗИ ГОДИНА СА ПРИЕТИ В ПРЕСТИЖНИ БРИТАНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ. Някои от тях вече са заминали за началото на учебната година. Тези, на които пътуването предстои, се събраха вчера на финалната среща по проект „Световно образование”, организирана от фирма „Интеграл“. Това е компанията, която помага на дванадесетокласниците от старата столица да намерят най-подходящата за себе си специалност в най-добрия университет извън страната.

Сред първокурсниците във Великобритания тази есен най-много са възпитаниците на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”, Американския колеж „Аркус” и СУ „Емилиян Станев“.

Вчера всички приети първокурсници от Велико Търново и региона получиха указания и пакети с най-важните документи за регистрация, настаняване и отпуснати кредити, които да улеснят първите им дни в университетите на Острова. Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври в зависимост от учебното заведение.

Елина Тодорова, която вече учи в университета в Нюкасъл, гостува на срещата и сподели с първокурсниците своя личен опит. Тя учи модерни езици, превод и интерпретация и тази година започва втори курс.

Най-предпочитани от кандидатите в региона тази година са университетите в Ковънтри, Фалмаут, Бирмингам и Суонзи и лондонският „Гринуич“. Сред специалностите, които са в топ 10 за младите хора, са компютърни науки и киберсигурност, бизнесмениджмънт и предприемачество, право, криминология и криминална психология, биомедицина, генетика, зоология, мода. Все повече българи избират да учат изкуства във Великобритания, където университетите предлагат специалности като „Природна и морска фотография“, „Изобразително изкуство“, „Музика“, „Актьорско майсторство“. Много популярни напоследък са и т.нар. „сандвич” програми, в които са застъпени практика и стаж в съответната област.

През последните 5 г. документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!