1145 четения

Делчо Иванов от Поликраище създаде най-добрия български сорт пъпеши

През октомври ще представи „Лидер“ на изложение в съседна Румъния

 

ДЕЛЧО ИВАНОВ ОТ ПОЛИКРАИЩЕ СЪЗДАДЕ НАЙ-ДОБРИЯ СОРТ ПЪПЕШИ У НАС, КОЙТО НЕСЛУЧАЙНО НОСИ ИМЕТО „ЛИДЕР“. Той е дело на дългогодишния труд на селекционера и е официално признат със заповед на земеделското министерство, вписан е в списъка на официалната сортова листа на България. Добивите от „Лидер“ са двойно по-високи и достигат между 6 и 8 тона от декар. Самите пъпеши са доста едри и с тегло от 4 до 6 кг, плодовете са сочни и с лек приятен аромат. Новият сорт бе представен на тазгодишното изложение „Агра“ в Пловдив, а в края на октомври ще бъде презентиран и на изложение в Румъния. Амбициите на Делчо Иванов е да пробие на световния пазар и да предложи подходящи сортове първо за съседните страни – Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Русия, а след това и в други държави.

del4o ivanov1„За създаването на един качествен сорт са необходими не по-малко от 15 години. За един хибрид се гонят 25 показателя, като при кръстосването се случва да спечелиш един, но да загубиш друг и работата започва от начало. Обикновено при селекцията се получава 95% брак и 5% качествена продукция“, разказва за работата си селекционерът. Успехите му идват от богатия опит и практика, натрупани в годините.

Делчо Иванов е родом от старозагорското село Столетово и се дипломира като агроном във ВСИ „Васил Коларов“ в Пловдив. През 1983 г. започва работа в някогашната Опитна станция по зеленчукови култури в Горна Оряховица като селекционер по бостанни култури. Работи съвместно с големия български учен ст. н.с. д-р Петър Лозанов. Като селекционер по пъпешите Делчо Иванов е съавтор на най-разпространения в България „Хибрид-15“. В резултат на натрупаните научен опит и знания селекционерът открива растение, цъфтящо само с мъжки цветове – полов тип „Андроециус“. Това откритие намира практическа реализация в създадените от него сортове „Еландо“ и „Раховец“.

През годините Делчо Иванов е бил на различни специализации в чужбина. През 1989 г. посещава Института по зеленчукови култури в Ташкент в Узбекистан, а по съвместна научно-селекционна програма два пъти посещава Института по зеленчукови култури в молдовския град Тираспол. След излизането в пенсия на проф. Лозанов Делчо Иванов става ръководител на секция „Селекция на тиквови култури“ в опитната станция. След нейната приватизация и унищожаване като научно звено известно време работи като ръководител на земеделска кооперация. Но любовта към професията го мотивира да продължи работата си в тази насока. През 2001 г. специализира в Израел по програма МАШАВ, където се запознава с високите постижения на израелските специалисти в областта на селекцията и технологиите. Казва, че страната ни е на светлинни години от техните достижения, но пък и българите има с какво да се гордеем.

„Докато бях в опитната станция, направих две открития, имам издадени около 10 научни статии, около 50 публикации и три книги. Тази година направих още три открития, които на този етап няма да публикувам, защото първо искам да им взема „ефекта“ и едва тогава ще ги обявя“, разказа Делчо Иванов. През 2006 г. той започва частна селекция на пъпеши в няколко направления – селекция на сортове от сортотиповете „Български“ (деликатесни), „Галия“, „Ананас“, а по-късно и на сортотиповете „Медена роса“, „Алтън баш“ и „Пиел де сапо“. Авторът събира своите открития и практически опит в трите си книги – „Пъпеши, тиквички и патисони“, „Дини и пъпеши“ и „Пъпеш“. На този етап семейната фирма „Агроделта Селект“ има създадени 30 нови сорта пъпеши, от които „Лидер“ е официално признат, а останалите са със статут на финално фирмено изпитване.

Във фирмата работят съпругата му Маргарита, която е агроном и се занимава с търговията на семената и с маркетинга, а синът им Цветелин е отговорен за търговията с плодовете. Техните пъпеши могат да бъдат намерени на масичка в Първомайци и вече имат много клиенти и от Велико Търново, Русе, Габрово. На една от сергиите на Кооперативния пазар във Велико Търново също могат да бъдат намерени пъпешите на Делчо Иванов.

В двора си в Първомайци семейството има седем оранжерии, в които отглежда пъпешите по т.нар. вертикален способ. Работата през лятото е постоянна и изисква отдаденост и голям опит, за да се получи търсения резултат. Усилията им са насочени не само към пъпешите, но и към други култури, като засега са в начален етап на селекцията и на дини.

Весела БАЙЧЕВА

2 коментара за “Делчо Иванов от Поликраище създаде най-добрия български сорт пъпеши

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!