54 четения

Eксперти и просветният министър Красимир Вълчев дискутираха проблемите на образованието в Арбанаси

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ТРАДИЦИОННАТА СРЕЩА НА НАЧАЛНИЦИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, която се проведе вчера в Арбанаси. Образователните експерти дискутираха теми, свързани с цялостната организация и контрола в системата, текущите въпроси, част от които бяха квалификацията на учителите, учебниците, приобщаващото образование. „Имаме нова наредба за приобщаващо образование, с която значително е облекчена административната тежест, която старият документ стовари върху директорите. Имаме и промени, свързани със Закона за предучилищно и училищното образование, и една от тези сериозни промени е новата образователна структура. За първи път ще започне учебна година в обединените ни училища, за първи път в основните училища децата ще се обучават от I до VII клас, не до VIII, както беше досега“, коментира Красимир Вълчев минути преди да открие работната среща.

НЕДОСТИГ НА УЧИТЕЛИ ОТЧИТА СИСТЕМАТА И НАЙ-ВЕЧЕ ТОВА СА ПЕДАГОЗИ, КОИТО ПРЕПОДАВАТ ПРИРОДНИ НАУКИ, МАТЕМАТИКА, ИНФОРМАТИКА, АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. Фактът не е изненада, призна министър Вълчев и допълни, че истинският проблем ще връхлети страната ни в следващите 5 до 15 г. „Затова вече правим политики за увеличаване склонността на повече млади хора да се включат в педагогическа професия. Разработваме програма за поетапно преминаване от активна учителска работа към пенсионна възраст, която ще включва и мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст на позиции с по-ниско натоварване. Предстои да обсъждаме и алтернативни пътеки за заемане на учителска длъжност. От една страна са резервите – учителите, които навлизат в пенсионна възраст. От друга страна са младите хора, които искаме да привлечем. От трета страна са хората с различно образование, които, придобивайки педагогическа квалификация, могат да се включат в учителска длъжност”, допълни министър Вълчев.

Приобщаващото образование и прибирането на децата, които са отпаднали рано от училище или въобще не са тръгнали по различни причини, беше другата сериозна тема, която експертите дискутираха. 11 000 души, събрани в общо 1100 екипаq ще трябва да обиколят страната, за да открият децата, необхванати на този етап от образователната система. „Екипите ще продължат да работят и след началото на учебната година. Имаме мерки за задържане на учениците в образователната система и основната част от тези дейности по задържане на децата и учениците в образователната система са в прерогатива на самите образователни институции. Има предвидени наказателни мерки, знам, че невинаги родителите заплащат глобите, затова семейните помощи за деца остават обвързани с посещаемостта в училище“, коментира още министърът. Красимир Вълчев допълни, предстоят променени в правилника за прилагане на закона за семейни помощи за деца, според които училището и самият учител ще може да предлага семейните помощи да бъдат изплащани в натура според нуждите на съответното дете.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Eксперти и просветният министър Красимир Вълчев дискутираха проблемите на образованието в Арбанаси

  • 31.08.2017 в 19:20
    Permalink

    Проблемите ги знаем всички.
    Решенията да чуем!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!