18 четения

Девет автори превръщат парка на кв. „Колю Фичето“ в творческа галерия на открито

ДЕВЕТ АВТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ПРИСТИГНАХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА УЧАСТВАТ В СИМПОЗИУМА „Скулптурни обекти и пластика в екстериорна среда“, който започва днес във Велико Търново. Иван Русев, Емил Бачийски, Свилен Костадинов, Георги Минчев, Милен Джановски, Венко Тонков, Красимир Методиев, Мара Латева и Гордана Хаджи-Николова от Македония ще работят 10 дни в парка на кв. „Колю Фичето“. Те могат да използват мрамор, метал и дърво и нямат ограничения в темата, единственото условие е техните творби да бъдат подходящи за този търновски парк, уточнява председателят на търновското представителство на СБХ Мариета Конова. Тя допълва още, че идеята на този проект е да бъде затворен кръгът от пленерите, които търновските художници правят – по скулптура, живопис, графика.

Работата на авторите ще бъде заснемана с дрон, организаторите са решили да направят документален филм за творците, който ще популяризира не само пленера, но и града.

Проектът е одобрен и съфинансиран от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура”. Организатори са представителството на СБХ – Велико Търново, и общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!