116 четения

Йорданка Атанасова превърна Никюп във фестивално село

Мечтата на кметицата е проявите да влязат и в националния, че и в европейския календар

 

РИМСКИ СВАТБИ, АНТИЧЕН ФЕСТИВАЛ, ПРАЗНИК НА ДИНЯТА, ДОБРОВОЛЦИ НА РАЗКОПКИТЕ В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ… И НИКЮП ВЕЧЕ НЕ Е ОБИКНОВЕНО СЕЛО В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, а дестинация за едно от най-популярните кулинарни предавания в родния ефир. Инициатор на всичко това е кметицата на селото Йорданка Атанасова, която току-що е изпратила екипа на шеф Андре Токев и неговото предаване „Ловци на храна“, обаче вече е съставила плана на събитията за следващото лято.

„Искам тук да се случат такива фестивали, които да са интересни не само за културния календар на община Велико Търново, а да влязат в националния, а защо не и в европейския. Председателството ми дава разни идеи, от които ще се възползвам, но засега ще ги обгърна в тайна. Нека да ги доизпипам“, на един дъх изрича г-жа Атанасова, докато се опитва да реши интернет проблем в селото. „От вчера няма интернет и хората не могат сами да се справят, защото не разбират сложната терминология, с която доставчикът се опитва да се измъкне. И аз не разбирам какво ми говорят, обаче не мога да си оставя магарето в калта. Вместо да се обадят и да предупредят, че ще правят профилактика и като хора да кажат после направете това и това и нетът ще тръгне, те предизвикаха паника“, ядосва се кметицата, която успяла да стигне почти до върха на фирмата доставчик, за да се справи с казуса.

ЙОРДАНКА АТАНАСОВА Е ЗОДИЯ СТРЕЛЕЦ И САМА ПРИЗНАВА, ЧЕ НЕ СИ ПАДА МНОГО ПО ФАНТАЗИРАНЕТО. В кръвта й е да измисли нещо, да преспи и на следващата сутрин вече има план за действие. Обградила се е с хора, които са й станали съмишленици с времето, освен това вече все по-малко са тези, които я гледат с подозрение, когато събере селото и поиска помощ. „Миналото лято, когато за първи път направихме Античния римски фестивал, имах нужда от къщи, в които участниците да пренощуват. Малко с притеснение тръгнах по къщите да искам от хората тази услуга, защото не е лесно днес да пуснеш в дома си напълно непознат. Обаче хората се отзоваха, дори и тези, с които не съм в чак толкова близки отношения. Всички казаха: „Разбира се. С теб сме. Подкрепяме те. Можеш да разчиташ на нас“, усмихва се кметицата. И признава, че след това лято вече е по-спокойна и знае, че хората в Никюп й вярват и разчитат на мъжката й дума.

От 2012 г. в Никюп се провежда празникът на динята, за който Йорданка Атанасова получава подкрепа от местните арендатори и така успява да нагости с вкусна диня хиляди гости от цялата страна. Пак преди пет години тя организира за първи път римска сватба, а от миналото лято Никюп вече е домакин на Античен римски фестивал, за който й помага Търновската община, която финансира събитието с 50% от нужните разходи. „Ох, как ми е идвало да се откажа. Има едни такива моменти, когато уж говоря с някого, а все едно говоря със стената. И още едни моменти, когато трябва да се боря с бюрокрацията. Отказвам се за няколко минути, колкото трае гневът ми, и след това пак тръгвам напред. Всичко се случва, но трябват усилия“, коментира г-жа Атанасова. После признава, че заради организационните си задължения все не успява да се наслади на празниците и фестивалите, които инициира. „Дано не ми се обидят участниците, като прочетат, че почти нищо от изпълненията им не съм видяла, обаче трябва да се справя с много битови въпроси – водата дойде ли, всички ли имат храна, айрян, място да се настанят. Трябва да знам кой е дошъл, кой не е. И когато вече съм наясно с всичко това, трябва да закриваме събитието“, казва кметицата.

И пак тя миналото лято беше инициатор на набирането на доброволци за разкопките на Никополис ад Иструм. Тогава Йорданка Атанасова и археологът доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей успяха да съберат доброволци, които свършиха работата качествено и заредиха цялото село и обекта с енергия и живот. После идеята с доброволците беше мултиплицирана и вече не е нещо необичайно за археологическите обекти в региона.

РИМСКА ТОГА, НАРОДНИ НОСИИ И КУП РИЗИ С ШЕВИЦИ ИМА В ГАРДЕРОБА СИ ЙОРДАНКА АТАНАСОВА. Въпреки това тази година за античния фестивал тя взела дреха под наем, защото е категорична, че не е редно робата й да се повтаря. Не е обличала само средновековен тоалет, но и това ще стане. Иначе народните носии и ризите с шевици слага и с повод, и без повод, дори само за да е интересна за съселяните си и за гостите на селото. „Аз обичам да се запознавам с всички, които купуват къщи в Никюп. Затова, макар да не ми е задължение, никога не отказвам, когато някой поиска да го разведа из селото, да му покажа къщите, околностите и да го запозная с историята“, казва г-жа Атанасова.

Тя е кмет вече втори мандат и за тези шест години е станала специалист по всичко. Може да организира фестивали с международно значение, да дирижира динен фестивал, да решава междусъседски проблеми, да се справя с жалби срещу самата себе си. Преди няколко дни нейна съседка влетяла в дома й с цяла папка епикризи и томографски снимки и поискала от кметицата си да й разчете снимките й да й каже от какво е болна.

Разбира и от пътища, които са един от най-сериозните проблеми за Никюп. И двата подхода към атракцията Никополис ад Иструм са в незавидно положение. От миналото лято в огромни трапове и с разкъртен асфалт е и пътят, който води от Никюп до римския град. „Това ми е голяма болка, защото достъпът до Никополис ад Иструм не трябва да е в този вид, ако искаме тук да идват туристи. Тази отсечка от селото до разкопките я разбиха тежките машини на един арендатор. Миналата година щетите не бяха толкова сериозни, но сега вече е наистина ужасно. Внесох докладни записки до кмета на община Велико Търново и до комисията по безопасност на движението, която взе решение и двата пътя да бъдат забранени за движение за превозни средства, по-тежки от 12 тона. Тази забрана е факт, но няма табели и хората няма как да знаят, затова сме поръчали указателни знаци и е въпрос на дни да ги поставим“, коментира Йорданка Атанасова.

Освен това тя е заделила 9000 лв. по инвестиционната програма точно за изкърпване на пътя.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!