59 четения

Лъвът пред паметника на Левски разбуни духовете и в местния парламент

СЛОВЕСНИ ПРЕСТРЕЛКИ И ВЗАИМНИ ОБВИНЕНИЯ БЕЛЯЗАХА ДИСКУСИЯТА ОКОЛО ТОВА ДАЛИ ДА ИМА ЛЪВ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И НА СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ вчера. Опозицията буквално „разпъна на кръст“ кмета Даниел Панов и екипа му заради това, че не се вслушват в мнението на хората да не се посяга на светинята и да се превръща в кич. Срещу лъва се обяви и комитетът „Васил Левски“, откъдето вече са депозирали отрицателното си становище до администрацията. Градоначалникът обаче се запъна и засега не се отказва от идеята за фигурата, която да бъде поставена допълнително. В своя защита той цитира и резултатите от телефонно проучване отпреди… 10 години, според което 80 на сто от запитаните били за лъва. Дискусията ще продължи и след месец, след като спорът бе временно прекратен на сесията, но от БСП събраха подписи от 1/5 от съветниците, за да продължи дебатът и на следващото заседание.

Червените поискаха да бъде разяснено какво се случва с отпуснатите 20 000 лв. от държавата за честванията на 180 години от рождението на Апостола. Честванията минаха, а средствата се оказаха неусвоени. Те обвиниха администрацията, че еднолично е решила парите да бъдат ползвани за поставяне на лъв пред паметника на Дякона вместо изграждане на нов подход до монумента, каквато била първоначалната идея. Всичко това довело до обществено недоволство. Социалистите стигнаха и по-далеч, сравнявайки казуса със скандала в НДК.

КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ОБАЧЕ ОБОРИ ТВЪРДЕНИЯТА НА ОПОЗИЦИЯТА С КОНКРЕТНИ ДОКУМЕНТИ И ИМЕНА, КОИТО ДОКАЗВАТ, ЧЕ ЕДНОЛИЧНИ РЕШЕНИЯ В СЛУЧАЯ НЯМА. Градоначалникът призова от трибуната да не се политизира въпросът и посъветва местните парламентаристи да се запознават предварително с фактите, преди да сравняват ситуацията с национални скандали като този в НДК.

С. МАРИНОВ

7 коментара за “Лъвът пред паметника на Левски разбуни духовете и в местния парламент

 • 31.08.2017 в 17:24
  Permalink

  Паметникът на Левски е светиня за цяла България. И не е собственост на Кмета, за да решава еднолично да има или да няма лъв. А позоваването на някаква анкета от преди 10 години е смешно. И като толкова иска да се позовава на анкети, аз предлагам на кмета да направи местен референдум за лъва, за книжния лъв който иска да постави. И да финансира референдума със свои лични средства.
  А авторите на книжния лъв могат да го поставят в музея на хумора и сатирата в Габрово. Мястото му е там. Децата ще му се радват много.

  Отговор
 • 31.08.2017 в 18:43
  Permalink

  Кметът да погледне във Фейсбук – актуалното обсъждане е Твърдо НЕ

  Отговор
 • 01.09.2017 в 9:42
  Permalink

  Хората от телефонното проучване преди 10 години едва ли са имали предвид именно тази визия на лъв пред паметника на Апостола. Той е такова страшно творческо недоразумение, че никой земен или извънземен мозък може да разбере като какво и защо се явява върху този постамент…

  Отговор
 • 01.09.2017 в 13:03
  Permalink

  Телефонна анкета… Боже! И обсъждане по радиоточката…

  Отговор
 • 01.09.2017 в 15:17
  Permalink

  Napravo otvrat! Nyamam dumi! Ne samo hudozhestveno ne se vpisva … napraven e i izglezhda butaforno… kato pochti vsichko drugo butaforno v tozi grad ot poslednite 10 godini!

  Отговор
 • 01.09.2017 в 17:13
  Permalink

  Въпроса с поставянето на статуя на лъв пред статуята на Апостола е дали въобще трябва да има такава.
  В световната практика животинска фигура обикновено се използва като част от композиция, в която героя е опитомил или пронизва звяра, като израз на превъзходство и сила .
  В нашия случай фигурата на лъва би трябвало да символизира „българския“ дух , предмет на националната ни гордост. Но тогава надали е уместно тя да бъде под основната статуя. Още по- спорно е поставянето и , като се има впредвид основното послание, което паметника носи, а то е: себеотдаването, светостта и скромността на Апостола, подчертани и с мащаба на самата му фигура.Получава се смесване на визуални послания , което води до отслабване на първоначалния замисъл. По тази логика, дайте да поставим тук и фигурите на героите от САЩ 94 , за които пък не се намери подходящо място около стадион “ Ивайло“, и които стоят позабравени от всички нас…

  Отговор
 • 04.09.2017 в 11:54
  Permalink

  Да си зададем въпроса какви/кои са хората, които харесват кича?
  Той може и сфинкс да иска да сложи, но този паметник не е негов и е важно общественото мнение, а не неговото фараонско решение.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!