9 четения

Съдовите и раковите заболявания главни виновници за смъртността в региона

БОЛЕСТИТЕ НА ОРГАНИТЕ НА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО СА ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТНОСТТА В РЕГИОНА. През 2016 г. в областта са починали общо 4092 души, от които 2630 от заболявания на органите на кръвообращението – исхемична болест на сърцето, хипертония, мозъчно-съдови заболявания, на артериите и други. На второ място по честота са смъртните случаи от новообразувания – 750, или 18.3% от всички. В структурата на останалите причини за смърт в региона следват болестите на храносмилателната и дихателната система, травмите и отравянията, показват данните на РЗИ за здравния статус на населението в областта.

Общият брой на регистрираните онкологични заболявания в Комплексния онкологичен център през 2016 г. е 9431, а новооткритите случаи са 1018. От всички регистрирани пациенти с онкологични заболявания най-много са със злокачествени образувания на храносмилателните органи и перитонеума, на второ място са новообразуванията на пикочо-половите органи, следвани от тези на кости, съединителна тъкан, кожа и млечни жлези.

Основната причина за смъртността и влошеното здраве на хората от областта са нездравословният начин на живот, като тютюнопушенето е една от водещите причини за рак на белия дроб, както и на редица други онкологични заболявания и хронични болести на белия дроб и сърдечносъдовата система. Нездравословното хранене, консумацията на повече сол, животински мазнини и въглехидрати водят до появата на диабет, затлъстяване и артериална хипертония, а злоупотребата с алкохол също е сред основните причини за високата заболеваемост, увеличавайки риска за артериална хипертония, мозъчен инсулт, рак на устната кухина, фаринкса, ларинкса, хранопровода и чернодробна цироза. Статистиката показва също, че нараства броят на болните, лекувани миналата година в здравните заведения във Великотърновска област – 54 545 пациенти, или с 1204-ма повече спрямо предходната година. И докато броят на болните нараства, се наблюдава тенденция за намаляване на броя на леглата в лечебните заведения. От 1543 легла през 2015 г. в края на 2016 г. са намалели на 1458. Увеличение на леглата има единствено в болниците в Горна Оряховица и Павликени.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!