6 четения

Дори краткото раздвижване е полезно за здравето

За хората, водещи заседнал начин на живот, дори краткото раздвижване е от полза за здравето, пише в. „Дейли мейл“, позовавайки се на резултатите от финландско изследване, публикувано в сп. „PLOS One“.
Авторите му от университета на Ювяскуля са установили, че прекарването само на 20 минути по-малко на ден в седнало положение оказва благоприятен ефект. Раздвижването понижава нивата на кръвната захар и свързвания с риск от сърдечносъдови болести холестерол, и помага за поддържане на мускулите, които отслабват при продължително заседяване.
Изследователите са на мнение, че дори заетите родители могат да намерят начин на повишат физическата си активност, давайки добър пример на потомството си.
Проучването е обхванало 133 служители в офис с малки деца. Участниците в изследването са били консултирани как да ограничат времето в седнало положение и как да повишат физическата си активност в работно и извънработно време. Нивата на заседяване и раздвижване са били отчитани чрез специални гривни. Специалистите са установили, че намаляването дори само с 20 минути на времето, прекарано в седнало положение, носи съществени ползи за общото здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *