46 четения

Електронен пазар „Честна сделка“ за 656 хил. евро правим съвместно с румънски фермери и занаятчии

Великотърновските производители ще предлагат стоката си директно в търговските платформи Amazon и еBay

 

ФЕРМЕРИ И ЗАНАЯТЧИИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЩИНА ЗАЕДНО С КОЛЕГИТЕ СИ ОТ КРАЙОВА ЩЕ ПРЕДЛАГАТ СТОКИ И УСЛУГИ В НОВ ЕЛЕКТРОНЕН ПАЗАР. Платформата, която ще има директна връзка с Amazon и еBay, се създава по европроект на стойност 656 426 евро. Създатели на общата мрежа, която се нарича FairDeal („Честна сделка”), са Община Велико Търново, асоциация „Диманш” (Румъния), Двустранна българо-румънска търговска камара (България) (BCCBR) и Национален театър „Марин Сореску” – Крайова, (Румъния). Концепцията бе представена в края на миналата седмица във великотърновското кметство, а проекта презентираха Мариела Цонева – директор на дирекция „Проекти и програми“, Павел Христов – ръководител на проекта и на екипа от Община В. Търново, Александру Буреану – директор на Национален театър „Марин Сореску“, и Дору Драгомир Александру – представител на BCCBR. Чрез FairDeal Община Велико Търново затвърждава политиките си за насърчаване на малкия и средния бизнес, за развитие на пазара на труда, за създаване на нови възможности за заетост и трудова мобилност, за социална интеграция на хора в неравностойно положение.

ПО СЪЩЕСТВО „ЧЕСТНА СДЕЛКА“ ЩЕ БЪДЕ УЕББАЗИРАНА ПЛАТФОРМА, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ДОСТЪПНА ОТ ВСЯКА ТОЧКА НА СВЕТА И ЩЕ СКЪСИ ДРАСТИЧНО ПЪТЯ МЕЖДУ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ. Голямо предимство e възможността за интеграцията й с доказани търговски портали като Amazon, еBay, с финансовата мрежа PayPal и др. Платформата е замислена като приложение, което осигурява виртуална информация за продуктите и дейността на заинтересованите представители на целевите групи – търговци, занаятчии, земеделци от трансграничния регион.

Проектът ще се реализира по програма „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020“, а крайният срок за реализация е 18 месеца, считано от датата на подписване на договора – 8.06.2017 г. Платформата ще продължи да работи и след 2020 г. В електронния пазар е предвидено да се включат фермери и занаятчии от трансграничния регион, неправителствени организации и образователни институции, които насърчават както занаятите, така и опазването на местното културно наследство, селскостопански и занаятчийски организации. FairDeal е насочен също към безработни, към хора, търсещи възможност за смяна на работата си, включително надомна заетост или работа на непълно и гъвкаво работно време. Целеви групи са също местни власти и общности, провеждащи политики за стимулиране на младежката заетост и трудовата мобилност, за намаляване на безработицата и социална интеграция на хора в неравностойно положение. „Промоутъри на платформата ще провеждат обучения и в малките населени места, където има хора с ограничени компютърни възможности. В летните месеци от 2018 г. ще бъдат организирани два земеделски и занаятчийски панаира във Велико Търново и Крайова, както и събития с участие на търговски камари и представителни бизнес организации”, съобщи Мариела Цонева. Над 9000 души от България и Румъния се очаква да участват в инициативите на проекта.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Електронен пазар „Честна сделка“ за 656 хил. евро правим съвместно с румънски фермери и занаятчии

  • 04.09.2017 в 14:23
    Permalink

    Мале, каква дойна крава е тоя ЕС. 700 хил.евро за ала бала

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!