162 четения

За 20 години труд в Германия нашенец ще получава 2800 евро месечна пенсия

Еленчанинът Иван Никифоров се завърна в родния си град, за да помага на възрастните си родители, „ощастливени“ от българската държава с по около 200 лева пенсия

 

Преди повече от две десетилетия нашенецът отишъл да си търси късмета в Германия. 57-годишният Иван Никифоров е роден в Елена и като всеки жител на възрожденското градче, носи в себе си духа на балканджия бунтар. Не можел да се примири с ниското заплащане, неуважението към работниците и кризата у нас и решил да стегне куфара за Германия. И тъй като бил с професионално образование за електротехник, чрез Агенцията по заетостта кандидатствал за работа по специалността си в страната с най-добра икономика в Европа.

„Заминах в Германия с ясната цел да бъде електротехник, но когато пристигнах, ми заявиха, че нямам необходимата квалификация. Насочиха ме към друга професия. Така не след дълго започнах работа в завода за производство на автомобилите „Ауди“ в Инголщат“, разказа Иван. Той се трудел на поточна линия, където слагал скобите за закрепване на купетата. Работното му време било 6 часа с 2 паузи по 15 минути.

Законодателството в Германия не позволява повече от 20 години труд първа категория и затова, когато Иван достигнал края на този период, се пенсионирал. Сега 57-годишният мъж получава 2800 евро на месец от немската държава и казва, че ако може да върне времето назад, отново би заминал за Германия и би се захванал с този тежък труд.

Нашенецът се гордее, че е успял да възпита сам дъщеря си, след като през 1991 година съпругата му починала. На неговите плещи паднала цялата родителска отговорност, но той се справил перфектно и днес момичето е четвърта година старши специализант по коремна хирургия в Германия.

Когато се уверил, че тя е напълно самостоятелна и може да се справи с всичко, Иван решава да се върне в родната страна и да се погрижи за възрастните си майка й баща. Прави ремонт на семейната къща и подобрения на имота, които да им осигурят комфорт.

„Родителите ми са пенсионери, единият взима 270 лв., а другия – 208 лв. Имат нужда от помощ, защото са на 78 и на 74 години“, споделя той. Не крие, че без неговата немска пенсия трудно биха се справили, и бързо прави сравнение с живота в Германия.

„Хранителните продукти тук са много скъпи. За сравнение – килограм пилешки бутчета там струват 2 евро, а в България – 5 лв. Качеството на храната също е различно. Безспорно има двоен стандарт“, категоричен е еленчанинът.

Това обаче, което му прави най-неприятно впечатление, е замърсяването. „Много е грозно, когато видя млади хора да изхвърлят боклуци по улицата. За съжаление, това е ежедневие. Всеки бърза, всеки е забол глава в телефона си, никой не поздравява“, допълва Иван.

Галина ГЕОРГИЕВА

9 коментара за “За 20 години труд в Германия нашенец ще получава 2800 евро месечна пенсия

  • 04.09.2017 в 21:58
   Permalink

   Пенсията винаги е в „нето“, а заплатата е в „бруто“, уважаема и невежа г-жо „melanka“

   Отговор
 • 04.09.2017 в 16:23
  Permalink

  Абсурд е да получава каквато и да е пенсия от чужбина преди да е навършил пенсионна възраст . Може някога да започне да получава такава баснословна сума, но статията е невярна .

  Отговор
 • 04.09.2017 в 16:50
  Permalink

  Ами това трябва да го вкарат в учебниците ,за да знаят децата какъв път да поемат.Тук от кражби и лъжи на политици и сие и следващите 50 години колкото и да работят няма да получат нещо подобно.

  Отговор
 • 04.09.2017 в 23:28
  Permalink

  2800 лв може би, но не и евро. Хора работели над 35 години получават 1500 евро пенсия (нето).

  Отговор
 • 05.09.2017 в 9:38
  Permalink

  Жив и здрав. Немците имат 3 стълба, зависи на каква заплата е бил и от завода колко са наливали в частния. Иначе „средната“ пенсия е 2800 лв, не евро…

  Отговор
 • 05.09.2017 в 11:25
  Permalink

  КОЛКО ЛИ Е ПЕНСИЯТА НА ЕДИН НАШЕНЕЦ, КОЙТО Е РАБОТИЛ 20 ГОДИНИ В СССР ?
  – Ще Ви отговоря – 28 рубли (от Брежневите рубли) . . . Точно заради това всички български пенсионери безпределно обичат Москва . . .

  Отговор
 • 05.09.2017 в 18:09
  Permalink

  Браво на един РЪБЛАДЖИЯ,,,, Нека сега се види, кой коолко ни е помагал

  Отговор
 • 08.09.2017 в 14:34
  Permalink

  в тази статия няма и един ред истина. Познавам този човек лъже като „дърт циганин“.
  по-дaлеч от София не е излизал.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!