Новини

Легендарният „Ориент експрес” след 5 години отново спря в Горна Оряховица

НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ ПЪТНИЧЕСКИ ВЛАК В СВЕТА „ОРИЕНТ ЕКСПРЕС” НАПРАВИ КРАТКА ПАУЗА НА ЖП ГАРАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Впечатляващата железница спря тихомълком на пети коловоз рано сутринта в събота, а работещите в БДЖ се бяха постарали да избегнат медиен интерес и шумотевица около събитието. Незнайно защо нито на електронното табло, нито в интернет разписанието беше упоменато за пристигането на френския влак.

Легендарният „Ориент експрес” спря в 6:47 часа и от него слезе целият персонал, който включва предимно французи и италианци. Всички бяха облечени в елегантни сини униформи и докато отдъхваха от дългия път, влакът бе проверен от униформените с помощта на полицейско куче. В композицията имаше не повече от 10 пътници, тъй като влакът се връщаше от Истанбул в посока Париж. От вътре махаха с ръка дружелюбно няколко възрастни жени, които не слязоха на наша земя. Разбира се, нямаше как да разгледаме отвътре влака, но ЗА УДОБСТВОТО И ЛУКСА НА ТУРИСТИТЕ ПОДСКАЗВАХА КРИСТАЛНО ЧИСТИТЕ ПРОЗОРЦИ, КРАСИВИТЕ ЗАВЕСИ, УМЕЛО ДЕКОРИРАНИТЕ МАСИ СЪС САКСИЙНИ ЦВЕТЯ И ПОКРИВКИ, както и позлатените букви, с които е изписано името на влака отвън. Композицията включва 15 вагона, от които 7 са спални. Максималната скорост, с която се движи, е 100 км/ч, а цените на билетите всяка година са различни. 8-дневното пътуване това лято струваше 8000 евро.

Влакът е собственост на шведската транспортна компания Mittelhurgau и за него са използвани оригиналните вагони на „Ориент експрес“, произведени през 30-те години и реставрирани.

ЛЕГЕНДАРНАТА ЖЕЛЕЗНИЦА Е ПРЕВОЗВАЛА ДЕСЕТКИ СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ, сред които кралица Елизабет II, Оноре дьо Балзак, Шарл дьо Гол, Никита Хрушчов, Мата Хари и други. Това обаче, което го прави популярен, са романите на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес” и „Любов в Ориент експрес”, в които тя го е описала по особено интригуващ начин.

Последното спиране на композицията в железничарския град е било през 2012 година. От Горна Оряховица машината продължи към Русе, Букурещ, Будапеща и началната точка – Париж.

Г. ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Легендарният „Ориент експрес” след 5 години отново спря в Горна Оряховица

  • Интересно, ама как тогава аз 2013 г слязох от него на Горна Оряховица, като не е спирал?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *